In het After Hours programma van de tentoonstelling geeft schrijfster Dina-Perla Portnaar een lezing en deelt persoonlijke ervaringen en perspectieven. De centrale vraag van de lezing is: “Wat betekent het om vrij te denken en een vrijdenker te zijn, specifiek binnen een conservatief religieus-milieu?”

Met haar persoonlijke casus als manifest voor verandering en een stevige verzameling kennis binnen diverse disciplines neemt ze de aanwezigen mee in universele oplossingen om op humane en integere wijze met intermenselijke verschillen om te gaan. “Geen doel, geen religie, geen cultuur, geen groep of geen land is het waard om onze humaniteit te verliezen”, stelt Portnaar.

Hoewel zij wat antwoorden zal bieden, is de boodschap vooral: blijf veel vragen stellen. Want verandering lijkt eenvoudig in onze civiele maatschappij waar mensen flexibel kunnen zijn. Binnen conservatieve, religieuze milieus is verandering geen gegeven en een groot goed om voor te knokken.

Hoe kunnen we toleranter worden ten opzichte van vrijdenkers binnen conservatieve, religieuze milieus? Hoe zetten we humaniteit en integriteit altijd op de eerste plaats in dit soort parallelle werelden? Hoe maken we zaken bespreekbaar in plaats van eeuwenlange taboes in stand houden, met alle gevolgen van dien voor individuen en het collectief? Valt fundamentalisme te voorkomen? Wanneer mensen een ander pad willen kiezen en uit het milieu willen stappen, hoe zorgen we dat we de mensenrechten niet schenden, vooral bij kinderen? Wist je dat er zo’n 54 vastgelegde kinderrechten zijn?

Sierlijk leven

Dina-Perla Portnaar schreef onder andere Exodus uit de vuurtoren en de gids Levende sierlijkheid. Ze spreekt en schrijft over wat ze ‘sierlijk leven’ noemt, namelijk integriteit, mind building en persoonlijke groei, ook in het bedrijfsleven. Ze houdt van verhalen vertellen, vooral persoonlijke verhalen die taboes doorbreken. De manier van leven verandert en evolueert voortdurend. De enige constante waar Portnaar sterk in gelooft, is menselijkheid, de vrijheid om te kiezen en te delen.

After Hours programma 14 oktober

Het After Hours programma van de tentoonstelling op donderdag 14 oktober in het Amsterdam Museum begint om 17.00 uur en eindigt rond 22.00 uur. Naast de lezing zijn er ook artist talks, een performance en een gesprek over het thema ‘de grenzen van vrijdenken en (zelf)censuur’. Meer informatie over de tentoonstelling is hier te vinden.

Lees ook

Portnaar

“Ik was als joods meisje geprogrammeerd om joodse kinderen te krijgen”

Dina-Perla Portnaar groeide op in de joodse orthodoxie en vecht voor vrijheid en liefde.

Spinoza Sebastián Amarilla

Vrijdenkers: van Spinoza tot nu

Tentoonstelling in Amsterdam Museum moet aansporen tot reflectie en discussie

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.