“We zien dit jaar over de hele wereld ongekende overstromingen en daarmee een explosie van bedreigingen voor kinderen”, zegt Paloma Escudero, hoofd van de Unicef-delegatie op de klimaattop COP27 die nu plaatsvindt in Egypte. “De klimaatcrisis is aan de gang. Op veel plaatsen zijn de overstromingen de ergste in een generatie of meerdere. Onze kinderen lijden al op een schaal die hun ouders nooit hebben meegemaakt.”

De getroffen kinderen behoren vaak tot de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Ze krijgen te maken met bedreigen als ziekte, gebrek aan veilig drinkwater, ondervoeding, leerstoornissen en geweld.

Vaak is de nasleep dodelijker dan de extreme weersomstandigheden zelf, zegt Escudero. Overstromingen werken namelijk de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen in de hand: ondervoeding, malaria, cholera en diarree.

In de zwaar getroffen regio’s in Pakistan bijvoorbeeld werd meer dan 1 op de 9 kinderen jonger dan vijf werden opgenomen voor ernstige acute ondervoeding. En in Malawi veroorzaakten overstromingen door tropische storm Ana grote schade aan water- en rioleringssystemen, wat de perfecte omstandigheden creëerde voor een uitbraak van cholera. Die kostte het leven aan 203 mensen, van wie 28 kinderen. Nog altijd zijn 1631 kinderen besmet.

Onderwijs

De snel toenemende overstromingen bedreigen niet alleen de gezondheid, maar ook de ontwikkeling van kinderen, zegt Unicef. Talloze gezinnen raken ontheemd en kunnen maandenlang niet terug naar hun oude levens.

Ook het onderwijs wordt ernstig getroffen. Bij de recente overstromingen in Pakistan werden bijna 27.000 schoolgebouwen beschadigd of vernietigd, waardoor 2 miljoen kinderen niet naar school konden.

In Nigeria zijn de afgelopen maanden naar schatting 840.000 kinderen ontheemd geraakt door overstromingen, en in Kameroen werden 126 scholen getroffen, waardoor tienduizenden kinderen geen toegang hadden tot onderwijs.

Volgens Unicef moet niet alleen de uitstoot snel verminderd worden, maar moet er ook actie ondernomen worden om kinderen te beschermen tegen de gevolgen van de opwarming die nu al onvermijdelijk is geworden. Dat kan door watervoorziening, gezondheidszorg en onderwijs bestand te maken tegen overstromingen en droogte.

“COP27 biedt de mogelijkheid om een ​​geloofwaardige routekaart uit te tekenen, met duidelijke doelstellingen voor financiering van klimaatadaptatie en oplossingen voor verlies en schade”, zegt Escudero. “Jonge mensen uit de zwaarst getroffen plaatsen op aarde verdrinken in het gebrek aan klimaatactie. Genoeg is genoeg. Er staan ​​levens op het spel – kinderen hebben nu actie nodig.”

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.