VGVZ-secretaris Guido Schürmann, geestelijk verzorger in het Haaglanden Medisch Centrum: “De behoefte aan geestelijke verzorging houdt niet op bij de drempel van een zorginstelling, zeker nu steeds meer mensen thuis ziek zijn, oud worden en sterven. Ook daar worstelen mensen met levensvragen: hoe leef je verder na een slechte diagnose? Wat maakt het leven nog de moeite waard als je oud wordt en behoeftig? Vragen waar iemand thuis lang niet altijd alleen of met zijn naasten uitkomt.”

Structureel borgen

De 25 miljoen wordt de komende twee jaar verspreid via de Netwerken Palliatieve Zorg. De Netwerken gaan nauw samenwerken met centra voor levensvragen, die met behulp van deze financiële injectie in steeds meer gemeenten/regio’s tot stand zullen komen. Vanuit die centra staan geestelijk verzorgers in direct contact met andere hulpverleners, zoals huisartsen, thuiszorg, welzijnswerk en vrijwilligers. Op verzoek van de VGVZ gaat het om een tijdelijke financieringsroute die nauwlettend wordt gemonitord door een platform, waarin veldpartijen als seniorenorganisaties en landelijke spelers op het gebied van palliatieve zorg zitten. Doel is dat er vanaf 2021 een stevige basis is om geestelijke verzorging in de thuissituatie structureel te borgen.

10 miljoen over 2018

In het regeerakkoord staat 35 miljoen voor geestelijke verzorging/levensbegeleiders gereserveerd. De brief geeft uitsluitsel over 25 miljoen voor de jaren 2019 (10 miljoen), 2020 (10 miljoen) en 2021 (5 miljoen structureel). De VGVZ is blij met de aanzienlijke investering, maar maakt zich wel zorgen over de 10 miljoen die in het regeerakkoord voor 2018 gereserveerd is en nu niet besteed lijkt te worden. Wij gaan daarover met het ministerie in gesprek.

Voor iedereen op elk moment in het leven

Het is essentieel dat geestelijke verzorging niet alleen beschikbaar is in de laatste levensfase. Het ministerie van VWS erkent dat gelukkig ook. Zingevingsvragen spelen namelijk op allerlei momenten als het alledaagse leven wordt doorkruist: zoals (chronische) ziekte, ouderdom, handicaps, verlies en rouw. Religie kan daarbij een rol spelen, maar dat hoeft niet. Geestelijke verzorging is voor iedereen toegankelijk.

Bron: VGVZ

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.