Als Nederland het pleidooi van de Remonstranten volgt, dan vervalt Tweede Pinksterdag als officiële feestdag: een dag die voor veel mensen toch al niet veel meer inhoudt dat een gelegenheid voor een bezoek aan meubelboulevard, keukengigant of autoshowroom. Wat Nederland ervoor in de plaats krijgt is een vrije dag dat moslims het Suikerfeest vieren.

Joost Röselaers (37) remonstrants predikant en sinds januari algemeen secretaris van de Remonstrantse geloofsgemeenschap: “Als remonstranten zijn wij doordrongen van de noodzaak om te werken aan deze nieuwe verbindingen dwars door de verschillen heen. Nederland loopt voorop in xenofobie, aldus de kritiek van de VN-mensenrechtencommissie, nu al jaren achtereen. Alle religies pleiten voor compassie, voor oog hebben voor de vreemde ander, de ander geven wat je zelf ook graag wilt. Als geloofsgemeenschap willen wij hier een stem aan geven in onze samenleving. Dit willen wij doen door twee feesten die inhoudelijk hierover gaan met elkaar te verbinden.”

Veelkleurigheid

Hij vervolgt: “Het is goed dat die veelkleurigheid ook in onze ‘vrije dagen’ tot uitdrukking komt. Tweede Pinksterdag is namelijk een Nederlandse eigenaardigheid. Op de kalender van de Christelijke kerken bestaat Tweede Pinksterdag eenvoudigweg niet. Ons pleidooi: maak van Pinksteren een feest van één dag en geef ruimte de viering van het Suikerfeest door moslims. Net als het Christelijke Pinksteren is het Suikerfeest een feest van diversiteit en veelkleurigheid. Het sluit de vastentijd af en is een feest van verbroedering en verzustering, binnen en buiten islamitische kring. Mensen nodigen buren en vrienden van buiten de eigen kring, ook niet-moslims, uit voor de feestelijke iftar-maaltijd, met de vele zoete gerechten waaraan het feest zijn naam dankt. Ook Suikerfeest is dus bij uitstek een feest van verbondenheid over de eigen grenzen heen”, aldus Röselaers.

Het complete pleidooi van Christa Anbeek, hoogleraar aan het remonstrants seminarium, Peter Nissen, hoogleraar en predikant van de remonstrantse gemeente Oosterbeek en Joost Röselaers, Algemeen Secretaris van de remonstranten is hier te lezen.

Bron: Remonstranten.

Al 33 reacties — praat mee.