De drie mensen dit jaar genomineerd zijn, zetten zich volgens de jury op een bijzondere manier in en zijn voortrekkers in de strijd tegen racisme. Dat doen ze op verschillende vlakken. De jury omschrijft het werk van de kanshebbers als “een belangrijk thema, want ondanks het discriminatieverbod is achterstelling door racisme nog altijd aan de orde.”

Genomineerden

Mpanzu Bamenga uit Eindhoven werd bekend als burgeractivist tegen etnisch profileren. Hij werd op het vliegveld door de marechaussee gezien als crimineel en niet-Nederlander.  De rechtbank oordeelde dit jaar dat de marechaussee huidskleur mag meewegen in de beslissing om iemand te controleren, maar dat dit niet de enige reden mag zijn. De marechaussee heeft inmiddels toegezegd te stoppen met etnisch profileren.

Lida van den Broek uit Peize is oprichter van Kantharos. Een bureau dat gespecialiseerd is in etnische diversiteit. Al meer dan 40 jaar biedt zij handvatten om racisme te herkennen bij onszelf en anderen, maar ook om racisme binnen instituties aan te pakken. Vorig jaar bracht ze het boek Wit is nu aan zet uit.

Marjorie Malbons uit Rotterdam biedt met haar Stichting MAIT schuldhulpverlening en budgetcoaching aan. Vanuit haar persoonlijke ervaringen met schulden en uitsluiting helpt zij anderen die ook hiermee in aanraking komen. Zij ondersteunt mensen in Rotterdam met hun financiën en helpt hen weer om zich ‘mens’ te voelen.

Praktische informatie

De uitreiking van de prijs vindt plaats op 10 december van 9.30 tot 12.00 uur, tijdens de Internationale Dag van de Mensenrechten in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Bijwonen kan zowel fysiek als via een livestream. Meer informatie is te vinden op de website van het College voor de Rechten van de Mens.

Bron: www.youtube.com
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.