De uitbreiding van de EU in 2004 met een aantal landen uit Midden- en Oost-Europa heeft geleid tot aanzienlijke migratiestromen binnen de Europese Unie. In de eerste jaren waren er nog restricties om op de Nederlandse arbeidsmarkt te werken, maar sinds 2007 is de arbeidsmarkt daadwerkelijk opengesteld. Sindsdien zijn er met name veel Polen naar Nederland getrokken om hier te werken. Inmiddels staan er circa 160.000 Polen in Nederland ingeschreven in het bevolkingsregister. De Poolse groep is daarmee in korte tijd uitgegroeid tot de in omvang zesde migrantengroep in Nederland.

Enkele bevindingen uit het SCP rapport zijn: 

  • Per 1 januari 2017 stonden circa 160.000 Polen ingeschreven in het bevolkingsregister. De Poolse groep is daarmee in korte tijd uitgegroeid tot de qua omvang zesde migrantengroep in Nederland.
  • De meeste Polen wonen in het westen en zuiden van Nederland.
  • Driekwart van de na 2004 gemigreerde en ingeschreven Polen denkt over vijf jaar nog in Nederland te wonen en 19% wil voor altijd in Polen wonen.
  • Het aandeel Polen in Nederland met een gezin neemt toe: in 2005 had 30% van de na 2004 gemigreerde Poolse paren één of meer kinderen, in 2017 is dat iets meer dan 50%.
  • Drie kwart van de Poolse migranten heeft betaald werk. Dit is ongeveer gelijk aan autochtone Nederlanders (77%). Wel zijn zij twee keer zo vaak afhankelijk van een flexibele arbeidsrelatie (42% tegen 22%), werken ze veel vaker meer dan 35 uur per week (78% tegen 49%) en veel vaker in banen op het laagste beroepsniveau (47% tegen 9%).

Voor dit onderzoek, uitgevoerd op verzoek van het ministerie van SZW, zijn circa 1100 Poolse migranten – die zich na uitbreiding van de EU in 2004 in een Nederlandse gemeente inschreven in het bevolkingsregister – in 2015 ondervraagd over hun leven in Nederland. Dit onderzoek geeft dus geen beeld van de niet-ingeschreven Poolse arbeidsmigranten die veel vaker op tijdelijke basis in Nederland verblijven.

Voor de tekst van het SCP rapport ‘Bouwend aan een toekomst in Nederland – De leefsituatie van Poolse migranten die zich na 2004 hebben ingeschreven’: klik hier.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.