In Duitsland wordt jaarlijks 12 tot 18 miljoen ton levensmiddelen weggegooid, terwijl niet iedereen voldoende te eten heeft. In onder andere Frankrijk en Tsjechië is het weggooien van voedsel verboden, waardoor er meer voedsel terechtkomt bij mensen die het nodig hebben en niet zelf kunnen betalen. Alt wil dat de Duitse wet ook zo gewijzigd wordt.
De actie van Alt staat niet op zichzelf; hij maakt deel uit van een groep Letzte Generation, die afgelopen december en in januari al vaker eten stal uit supermarktcontainers. Dit deden ze in het kader van de actie Essen retten, Leben retten (eten redden, levens redden, red). Naast de voedselacties organiseert Letzte Generation onder andere snelwegblokkades, maar daar doet Alt niet aan mee.
Voor de voedselactie maakt hij een uitzondering. “Ik kan dit niet aan jonge mensen overlaten en toezien dat zij in de gevangenis terecht komen, terwijl ik als priester zeg: ‘Mooi dat jullie dat gedaan hebben. God zegene jullie.’ Aan deze actie moet ik deelnemen.”
Het volledige interview met priester jezuïet Jörg Alt is te lezen bij Ignis webmagazine.
Volgens de katholieke sociale leer heeft iedereen die honger lijdt het recht , ja zelfs de plicht om voedsel te ‘ stelen ‘ het leven gaat volgens die leer namelijk boven de wet . Die priester stelt voor de armen dus hem kan niets verweten worden .Jaren terug heeft bisschop Muskens zich , al slapend in een portiek zich solidair verklaard met arme daklozen . Het leidde tot woede van toenmalig premier Kok die wilde beweren dat er geen armen waren in Nederland . Muskens beriep zich ook op de katholieke sociale leer