Bij de herdenking bij het monument voor de slachtoffers van Auschwitz-Birkenau hebben de jongeren, die deel uitmaken van Youth for Peace, de internationale jongerenbeweging verbonden aan de Gemeenschap van Sant’Egidio, kransen gelegd als teken van hun inzet tegen elke vorm van racisme en geweld. “Alleen wie het verleden niet kent, is gedoemd het te herhalen. Wij, jongeren van Global Friendship, kennen de verschrikkelijke geschiedenis van Europa op deze plek, en willen iedere dag bewerkers van vrede, peacemakers, zijn.”

krakau2
Beeld door: Sant'Egidio/RV

Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben de jongeren van Youth for Peace herdacht hoe de volkeren van Europa na deze immense tragedie nederig en moedig zijn opgestaan om te bouwen aan het Europa van vandaag: een continent van vrede, waar de weg van de dialoog en respect voor iedereen centraal staat.

De Europese jongeren hebben ook hun zorgen geuit over de opleving van antisemitische en racistische vooroordelen, de verspreiding van onverdraagzaamheid en de groei van nationalistische, xenofobe en fascistische bewegingen. Ze voelen zich verantwoordelijk om te antwoorden op het kwaad en de logica van de muren en te bouwen aan een alternatief voor de onverschilligheid en de angst.

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.