Antisemitische en racistische vooroordelen dringen hoe langer hoe meer door in onze tijd. Er is een tegenverhaal nodig. Jongeren van Sant’Egidio die de beweging Youth for Peace vormen, zetten zich daarvoor in. Niet alleen in woorden, vooral in daden. Ze zetten zich in voor kinderen in moeilijkheden, daklozen, eenzame ouderen en vluchtelingen.

In Polen komen ze samen voor een internationale bijeenkomst. Omdat Europa ook van onderaf wordt opgebouwd. Ze sturen een boodschap van eenheid en vrede de wereld in.

Jongeren, studenten en scholieren, herdenken de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, de Shoah en de Porrajmos (de uitroeiing van Roma en Sinti). Het verenigde Europa is gebouwd op de herinnering aan Auschwitz. Die ongeëvenaarde tragedie blijft beslissend voor de opbouw van een democratisch, vredevol en inclusief Europa.

Op het programma staat onder meer een getuigenis van Lidia Maksymowicz, overlevende van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en slachtoffer van medische experimenten door de nazi’s. Op zaterdag 20 juli houden de jongeren een stille tocht in vernietigingskamp Birkenau. Ze leggen er kransen bij het monument voor de slachtoffers, als teken van hun inzet tegen elke vorm van geweld en racisme.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.