Edna Adan heeft, geïnspireerd door haar geloof en dankzij haar wetenschappelijke opleiding, zich sterk gemaakt om de gezondheid en de kansen van de meest kwetsbare vrouwen en meisjes ter wereld te verbeteren, zei Heather Templeton Dill, voorzitter van de John Templeton Foundation, eerder deze week. “Gedreven door een gepassioneerd geloof in de aangeboren waardigheid en het door God gegeven potentieel van vrouwen, heeft zij in haar geboorteland een transformatie van de vrouwelijke gezondheid bewerkstelligd. Op basis van de doctrines van het moslimgeloof heeft zij haar gezagspositie gebruikt om hartstochtelijk te betogen dat vrouwenbesnijdenis, ondanks wat sommigen denken, in strijd is met de leer van de islam en zeer schadelijk is voor vrouwen.”
De prijs van 1,1 miljoen pond, ingesteld door wijlen wereldinvesteerder en filantroop Sir John Templeton, eert degenen die “de kracht van de wetenschappen aanwenden om de diepste vragen over het universum en de plaats en het doel van de mensheid daarin te onderzoeken”. De prijs werd vijftig jaar geleden voor het eerst uitgereikt aan Moeder Teresa. Andere winnaars waren aartsbisschop Desmond Tutu (2013) en Dame Cicely Saunders (1981).
Edna Adan zei dat ze het geld gaat gebruiken om het werk van het Edna Adan Ziekenhuis te ondersteunen en uit te breiden. Dit omvat de financiering van medische apparatuur, het inhuren van opleiders en het opleiden van “de volgende generatie gezondheidswerkers die Oost-Afrika zo hard nodig heeft”.
De prijswinnaar werd in 1937 geboren in Hargeisa, de hoofdstad van het toenmalige Brits Somaliland. Haar vader was een vooraanstaand arts, die vaak wordt omschreven als de vader van de medische zorg in het land, en haar moeder was de dochter van een belangrijk bestuurder. Het was een gemengd huwelijk: haar vader was moslim en haar moeder rooms-katholiek.
Onderwijs voor meisjes was niet de norm, en Edna Adan kreeg tot haar vijftiende in het geheim bijles naast haar broer, voordat ze naar school ging in Djibouti. Dankzij een beurs die normaal alleen voor jongens was weggelegd, kon ze in het Verenigd Koninkrijk studeren – het eerste Somalische meisje dat dat deed. Ze studeerde verpleegkunde en vroedkunde aan de Borough Polytechnic, nu South Bank University, waar ze vaak de enige zwarte vrouw in de kamer was, en volgde een opleiding in ziekenhuizen in Hammersmith en Lewisham.
Het was haar vader die haar aanmoedigde om verloskundige te worden, waar de nood het hoogst was. Een van zijn favoriete uitdrukkingen, herinnerde ze zich, was: “Als je het niet met je hart kunt doen, zullen je handen het nooit doen.”
Bron: Church Times.