Uit een gelekte nota van de Europese Raad blijkt dat regeringsleiders weinig aandacht hebben voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis. Het is alles behalve en strategische prioriteit die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. “Dat betekent niet minder dan een ontmanteling van de Europese Green Deal”, zegt de Belgische organisatie Bond Beter Leefmilieu (BBL) in een reactie.

Volgens Greenpeace blijkt uit het uitgelekte plan dat Europa de investeringen in de wapen- en militaire industrie wil opvoeren en dit “de mensen in Europa kwetsbaar zal maken voor de effecten van de zich escalerende klimaat- en natuurcrisis”.

Het Strategisch Plan definieert de prioriteiten van de Europese Commissie voor 2024-2029 en zal op 17 en 18 april besproken worden door de lidstaten in Brussel. “De prioriteiten die nu op tafel liggen, zouden ervoor zorgen dat de EU terugkomt op haar engagement voor een groene en sociaal-rechtvaardige transitie”, zegt BBL.

Een snelle implementatie van de Green Deal moet volgens hen centraal staan. Vandaag al voelen veel burgers de impact van intense en frequente droogtes, hittegolven en overstromingen door de toenemende klimaatcrisis en het verlies van de natuur, zegt de organisatie.

“Ondanks de overweldigende wetenschappelijke consensus over de existentiële bedreigingen door klimaat- en biodiversiteitscrisis, bevat de huidige tekst enkel kruimels om deze uitdagingen aan te pakken en zo de Europese burgers te beschermen. Dat is onaanvaardbaar en we verwachten dat premier De Croo dit op de Raadszitting op tafel legt”, reageert Benjamin Clarysse, beleidscoördinator bij BBL.

Wapens tegen droogte en mislukte oogsten?

“Dit plan is militaire strategie van de 20e eeuw, maar zal mensen niet beschermen tegen de veiligheidsbedreigingen van de 21ste eeuw”, reageert Ariadna Rodrigo, campagneleider EU-beleid bij Greenpeace. “Je kunt een bosbrand niet neerschieten en een overstroming niet bombarderen. Miljarden stoppen in tanks, raketten en wapens zal absoluut niets doen om mensen in Europa te helpen die te maken hebben met droogte, stormen of mislukte oogsten.”

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.