De campagne omvat een ‘Gandhi Mars’ vanaf het Vredespaleis naar de Grote Kerk in de middag van 1 oktober. Naar verwachting nemen circa 1.500 mensen van alle nationaliteiten deel aan deze mars, welke voor het eerst in Europa wordt gehouden.

Fiets

Een fiets die door Mahatma Gandhi persoonlijk is gebruikt wordt, als onderdeel van de activiteiten, tentoongesteld in de Grote Kerk in Den Haag. De fiets is als een speciaal gebaar door de Gandhi Memorial Trust naar Nederland gezonden, gezien de populariteit van het fietsen en het feit dat fietsen een deel uitmaakt van het Nederlandse culturele erfgoed. Momenteel maakt de fiets deel uit van een tentoonstelling over Gandhi, King en Mandela in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Opera

Een fragment van de opera getiteld ‘Satyagraha’ (het instrument van Geweldloosheid dat door Mahatma Gandhi werd toegepast), gecomponeerd door de vermaarde musicus Philip Glass, wordt in de Grote Kerk uitgevoerd. Tevens zal voor de gelegenheid een nieuw boek in het Nederlands, getiteld ‘Gandhi – Een geïllustreerde biografie’, uitgegeven door Lannoo, België en geschreven door de Indiase auteur Pramod Kapoor, worden gepresenteerd.

Scholen

De ‘Volg de Mahatma’ campagne zal op 2 oktober verder gaan, waarbij vrijwilligers diverse scholen in Nederland bezoeken om de boodschap van Geweldloosheid, tolerantie en vrede te verspreiden. 8 scholen, waaronder de Internationale School in Den Haag en Rotterdam, de British School, het Albeda ROC en het Zadkine College hebben al toegezegd deel uit te maken van deze campagne. Mensen in heel Nederland worden uitgenodigd deze dag te gedenken met diverse activiteiten gericht op het thema van Geweldloosheid en Mahatma Gandhi, inclusief een speciale ‘social media’ campagne. Voor dat doel is op Facebook een evenementenpagina gecreëerd, getiteld ‘International Day of Non Violence 2017.

Nederland

Nederland is een land dat de herinnering aan Mahatma Gandhi koestert en levend houdt, zoals mag blijken uit het feit dat in dit land meer dan 30 straten naar Mahatma Gandhi zijn genoemd. Er is waarschijnlijk geen ander land in de wereld, anders dan India, dat zoveel straten naar Mahatma Gandhi heeft genoemd. Er zijn ook drie standbeelden van Gandhi in de steden Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Mahatma-Gandhi_illustration-and-logo

2 oktober is de geboortedag van Mahatma Gandhi en deze dag is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van Geweldloosheid. Een organisatiecommissie onder leiding van dhr Theo Henrar, Bestuursvoorzitter van Tata Steel Europe en onder anderen Prof. Vinod Subramaniam, Rector Magnificus van de Vrije Universiteit te Amsterdam en voormalige parlementariërs R. Ramlal en Tanja Jadnanansing hebben de supervisie over de activiteiten op bovengenoemde dagen.

De ‘Mission Statement’ van de ‘Volg de Mahatma’ campagne luidt:

“Tegenwoordig, terwijl wereldvrede wordt bedreigd door geweld en agressie, raakt dit kwaad onze gemeenschappen, onze cultuur en uiteindelijk onze identiteiten. Daarom wordt het onze verantwoordelijkheid om vrede en geweldloosheid te versterken. Om dit te bewerkstelligen moeten wij ernaar streven om volgens het devies ‘VOLG DE MAHATMA’ het pad van waarheid en geweldloosheid te accepteren. Het is noodzakelijk dat wij, als burgers van de wereld, samenwerken en opkomen tegen geweld om een wereld te bouwen die vrij is van onderdrukking en die een cultuur van vrede inspireert.

Laten we allemaal samenkomen op 1 oktober, aan de vooravond van de 148e geboortedag van Mahatma Gandhi, de Internationale Dag van Geweldloosheid en gezamenlijk het belang van Geweldloosheid en wereldvrede verkondigen als een verklaring aan de wereldgemeenschap in Den Haag, de Internationale stad van Vrede en Recht.

Mahatma Gandhi (1869-1948) leidde het volk van India naar bevrijding van het Britse Keizerrijk door een unieke strijd van Geweldloosheid en wordt beschouwd als de vader van de Indiase natie. Hij was een sterke geloofsaanhanger van de kracht van de waarheid en heeft sindsdien miljoenen mensen over de hele wereld geïnspireerd. Zijn leven en zijn boodschap hebben het gedachtengoed en de acties van leiders die veranderingen hebben gebracht geïnspireerd, zoals Martin Luther King Jr. en Nelson Mandela.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.