De eerste Rabbae Lezing werd verzorgd door Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State. De Graaf en Rabbae hebben elkaar persoonlijk goed gekend. Na de lezing werd door oud-bestuurder Fatima Elatik stil gestaan bij de overleden vrienden en strijders van het eerste uur met wie Mohamed streed voor gelijke rechten, internationale solidariteit, politieke participatie en het verzorgen van verblijfsvergunningen voor hen die door omstandigheden illegaal in Nederland verbleven en werkten.

De avond werd afgesloten met een discussie onder leiding van journalist Hasna el Maroudi over de rechtsstaat, solidariteit, racisme en discriminatie. Deelnemers aan de discussie waren onder anderen Ahmed Marcouch, Rolien Sasse (algemeen directeur PAX) en Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

2314904205_d21e1f53ec_b
Mohamed Rabbae (foto: Roel Wijnants)

Mohamed Rabbae (8 maart 1941 – 17 mei 2022) was een politicus en activist van Marokkaanse afkomst. Van 1994 tot 2002 zat hij namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 keerde hij niet terug als Kamerlid, maar werd hij wethouder in Leiden. Ook was hij voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM), dat werd opgericht als reactie op de film Fitna van Geert Wilders. Het was Rabbae die als voorzitter van LBM aangifte deed tegen Wilders na zijn minder minder-uitspraak, waarna het Openbaar Ministerie besloot over te gaan tot vervolging. Volgens Rabbae was een gang naar de rechter een logische, omdat juist daar de rechtsstaat getoetst kan worden.

Lees ook

2314904205_d21e1f53ec_b

Mohamed Rabbae (1941-2022) wilde voorbij identiteitspolitiek komen

Boegbeeld Nederlandse Marokkanen verbond activisme met humor

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.