In wat nu Spanje en Portugal is, bestond in de middeleeuwen het welvarende rijk Al-Andalus. Vijfhonderd jaar later zijn hun nakomelingen nog steeds trots op hun Andalusische achtergrond. Children of Al Andalus. Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en joden toont beelden en verhalen van Marokkaanse nakomelingen van moslims en joden uit Al-Andalus.

Moslims, joden en christenen leefden achthonderd jaar naast en met elkaar in het gebied, tot de nieuwe christelijke machthebbers joden en moslims uit het rijk verdreven. De unieke mix van culturen die eeuwenlang vormgaf aan het bloeiende rijk Al-Andalus, of Sefarad, zoals joden het gebied noemen, verdween. De verdreven joden en moslims trokken onder andere naar Marokko.

Hicham Ghalbane (fotografie) en Rick Leeuwestein (verhalen) legden meer dan veertig van deze Andalusische Marokkanen vast. Een deel van deze portretten is nu te zien in het Kunstkabinet van het Joods Museum. De tentoonstelling heeft een vervolg buiten, op het Waterlooplein (Amstelzijde) waarvoor deze week dus aandacht is gevraagd. In de Schatkamers van de Portugese Synagoge zijn drie zeventiende-eeuwse boeken tentoongesteld die een Amsterdamse link hebben met Al-Andalus.

Nederland werd voor duizenden Sefardisch-Portugese joden na hun verdrijving van het Iberisch Schiereiland een toevluchtsoord en tweede thuis. Ons land kent nu nazaten uit Al-Andalus die van oorsprong jood, moslim of christen zijn.

Naast de diverse tentoonstellingen en het boek, zijn er ook muzikale activiteiten en staat een verfilming van het boek op stapel. Meer informatie hierover is te vinden op https://marmoucha.nl/.

Children of Al Andalus. Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en joden is – indien de coronaregels het toestaan – te zien van 21 januari tot en met 18 april 2022. Deze tentoonstelling is te zien in het Kunstkabinet in het Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1 in Amsterdam.

1642761934725
De buitenexpositie bij de Stopera in Amsterdam
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.