engagementWalter Lotens heeft op zijn reizen in Latijns-Amerika vaak missionarissen ontmoet. Markante figuren die op een zeer eigen manier een geloof vertegenwoordigen en een sociaal engagement vorm geven. Vandaar de uitgangsvraag: wat bezielt mensen om zich levenslang religieus én/of sociaal te engageren? Welke elementen verbinden die mensen die met of zonder God zich inzetten voor de medemens? En zijn hun uitgangspunten wel zo anders?

Dit boek presenteert getuigenissen van (ex-)missionarissen, priesters en leken, die de bevrijdingstheologie als inspiratiebron hebben voor hun doorgedreven sociaal engagement. De auteur legt ze voor aan notoire denkers met zeer uiteenlopende profielen gaande van een christen voor het socialisme (Jan Soetewey), een Global Social Justice watcher (Francine Mestrum), een antropoloog zonder God (Rik Pinxten), een ethisch ecoloog (Jef Crab), een trekker van de Universiteit voor Algemeen Belang (Noortje Wiesbauer), een Bijbellezende vrijmetselaar (Ronald Commers) tot twee (ex-)missionarissen (Raf Allaert en Walter De Bock). De reacties zijn zeer divers en een conclusie is er niet, wel een inleiding van Ludo Abicht. De lezer, atheïst, agnost of gelovige, krijgt voldoende stof tot nadenken om zelf zijn mening te vormen.

Over de auteur:
Walter Lotens, moraalfilosoof, wereldreiziger en freelancer, schrijft over beweging van onderuit: Latijns-Amerika, coöperaties, reizen en ‘de ontmoeting met de andere’ van Borgerhout over Nicaragua tot Bolivia en Suriname.

De presentatie van dit boek vindt plaats op 16 januari a.s. in Antwerpen. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Uitgeverij Garant

Nog geen reactie — begin het gesprek.