De klimaatrebellen hebben feiten over klimaatverandering in korte teksten aangebracht op de stoep bij het PFZW-kantoor aan de Noordweg in Zeist. Daarvoor gebruikte de groep sjablonen en felgekleurde, afwasbare krijtspray. “De teksten moeten een week blijven staan, waarna Extinction Rebellion ze zelf zal verwijderen,” zo schrijven de rebellen. Er is informatie te zien over onder meer de verwachte zeespiegelstijging, droogtes, verwoestijning, hongersnood en vluchtelingenstromen.

Al wekenlang vinden er protesten plaats in en rondom het kantoor van PFZW, tegen de 4,2 miljard aan fossiele beleggingen van het fonds. Vorige week bezetten ruim 30 mensen opnieuw de lobby van het gebouw. Daarbij werden 24 mensen gearresteerd, onder wie artsen en zorgpersoneel. Een jonge arts die zich niet wilde identificeren werd daarna ruim twee dagen vastgehouden. Alle arrestanten kregen bovendien een gebiedsverbod voor het terrein rondom het PFZW-kantoor, een ongebruikelijke maatregel voor vreedzame protesten.

“Met miljarden aan beleggingen in fossiel is dit pensioenfonds een gevaar voor de samenleving,” menen de actievoerders. “Nieuwe fossiele projecten, waar PFZW nog steeds miljarden in belegt, zijn volgens het Internationaal Energie Agentschap niet meer verenigbaar met de doelstellingen van het Parijsakkoord,” zegt Laura ten Brink van Extinction Rebellion. “Nu er mensen een gebiedsverbod hebben gekregen, nemen anderen onze rol gelukkig over. Er zullen altijd genoeg mensen zijn die bij PFZW blijven protesteren tegen deze fossiele beleggingen.”

Eerder dit jaar kondigden drie andere pensioenfondsen al aan om de fossiele beleggingen uit hun portefeuille te verwijderen na langdurig aandringen door onder meer hun deelnemers. Het Pensioenfonds voor Horeca en Catering was de eerste, gevolgd door PME (de metaal- en elektronicasector) en vervolgens de grootste van Europa: ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren. Ook bij het ABP voerde Extinction Rebellion intensief actie, met onder meer vreedzame bezettingen van het hoofdkantoor.

Deelnemende groepen
Christan Climate Action is een gemeenschap van christenen die elkaar steunen bij geweldloze directe actie en openbare getuigenissen rondom de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion is een burgerbeweging die wil dat Nederland op een rechtvaardige manier overgaat naar netto nul uitstoot van broeikasgas in 2025. Daartoe gebruikt deze beweging vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheidsacties zoals wegblokkades en bezettingen.

IMG-8267
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.