Het slavernijverleden is cultureel erfgoed: met verhalen van voorouders, gepubliceerde dagboeken, notulen van vergaderingen, literatuur, kranten, tijdschriften, prenten, schilderijen, wetten en regelingen. Kerken hebben daaraan bijgedragen, schrijft NiNsee op zijn website. De erfenis beïnvloedt de manier waarop ‘zwarte’ en ‘witte’ Nederlanders zichzelf en elkaar zien. Enkele kerken en NiNsee willen met een essaywedstrijd nagaan hoe dat gemeenschappelijke verleden positief kan worden verwerkt.

Essaywedstrijd

Aan het essay mogen belangstellenden schrijven uit Nederland, Suriname en de Caribische Koninkrijksdelen. Als thema formuleert NiNsee: “Het trans-Atlantische slavernijverleden en de rol van de kerken hierin alsmede de doorwerking van dat verleden in het heden, waardoor de huidige generaties ‘witte’ en ‘zwarte’ Nederlanders de slavernij laten deel uitmaken van hun bewustzijn van de eigen geschiedenis; vervolgens dat bewustzijn een plaats geven in de Nederlandse samenleving en in de trans-Atlantische verhouding.” Het schrijfwerk van 4000-8000 woorden mag niet eerder gepubliceerd zijn. De sluitingsdatum is 15 september 2019.

Prijsuitreiking en symposium

Op 23 september worden drie winnaars bekendgemaakt tijdens het symposium ‘Heilzame verwerking slavernijverleden’ in de Oude Lutherse Kerk van Amsterdam (Spui).

De winnaars presenteren hun bijdrage en ontvangen een prijs van € 2500, € 1500 of € 1000.

Andere sprekers zijn:

  • Glenn Helberg, psychiater, centrum voor transculturele therapie;
  • Alex van Stipriaan, hoogleraar Caraïbische Geschiedenis;
  • dominee Pearl Gerding, auteur geschiedenis Lutherse Kerk Suriname;
  • dominee Johannes Welschen, werkgroep slavernijverleden Broedergemeente.

Organisatie:

  • NiNsee
  • Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam,
  • Evangelische Broedergemeente Amsterdam Stad & Flevoland
  • Met medewerking van Werkgroep Caraïbische Letteren.

Voor meer informatie: ninsee.nl 

Verder lezen?

Dat kan natuurlijk. U kunt deze melding gewoon wegklikken, want wij doen niet aan betaalmuren. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.