‘Hanky Panky Shanghai’ wordt vandaag de dag nog steeds als ‘kinderliedje’ op scholen gezongen. Het lied bezorgt al decennialang generaties van Aziatische Nederlanders een kwetsend gevoel en ongemakkelijke en pijnlijke ervaringen. Actrice Roosmarijn Wind maakte mede hierom haar documentaire Hanky Panky Goodbye (is op 2 november op NPO3 uitgezonden). Ze vertelt hierin dat ze vroeger een zonnebril droeg “zodat mensen mijn ogen niet zagen”.

Het ridiculiseren en trekken van ‘spleetogen’ is tot op de dag van vandaag genormaliseerd. Denk aan het “Wie is de Mol” incident in 2021 waar het trekken van ‘spleetogen’ door deelnemers van het programma dolle pret was, voor het oog van meer dan 3,2 miljoen kijkers. Ondanks de ophef, trok een van de presentatoren van Op1, diezelfde ‘spleetogen’ voor nog eens 1,5 miljoen kijkers. Dit soort acties leiden tot negatieve gevoelens van schaamte en jezelf niet mooi vinden naast het racistische karakter. Voor sommigen zo erg dat cosmetische chirurgie wordt benut om te voldoen aan dominerende westerse schoonheidsidealen.

Sparkling Eyes

Sparkling Eyes vertelt het verhaal over mooie ogen: sprekend, schitterend en uniek. Een waardering en ode aan monolid ogen. We laten de schoonheid van ‘monolid’ ogen zien, en bevragen wat onze ‘schoonheidsidealen’ zijn. We vertellen de verhalen over de personen achter het beeld, en geven waardering en artistieke uiting aan monolid ogen. Want alle ogen zijn mooi.

Amstelveen en Buitenveldert kennen de grootste Aziatische international community, bijna de helft van de Amstelveense internationals is Aziatisch, bijna 9000 mensen. Mede daardoor kiezen grote getale Aziatische Nederlanders voor Amstelveen en omstreken. Deze Aziatische communities zijn echter weinig zichtbaar. Dit project verbindt de verschillende Aziatische communities met elkaar en maakt hen zichtbaarder als onderdeel van de samenleving.

Opening op 3 november

Het project Sparkling Eyes start met de opening van de foto-expositie Project Monolids. Wethouder Diversiteit Marijn van Ballegooijen van de gemeente Amstelveen, directeur Bibliotheek Amstelland Daphne Janson, Hui-Hui Pan oprichter van PAC en Xiu Yun Yu, initiatiefnemer Project Monolids, zullen samen het startschot geven voor het project door de officiële opening van de foto-expositie. Xiu Yun heeft samen met fotografen Angela Huizer en Jani Yu 30 diverse Aziatische modellen opgemaakt, gefotografeerd en is met hen in gesprek gegaan over ‘hun ogen’.

Van 3 tot en met 30 november vinden verschillende activiteiten plaats rondom het thema schoonheidsidealen voor alle leeftijden. Zo leren tieners hun ogen mooi op te maken in een make-up workshop met make-up artiest Xiu Yun Yu. Voor kleine kinderen zijn er voorleesmiddagen met de Aziatisch Nederlandse auteurs. Er is een spoken word avond over schoonheidsidealen voor volwassenen en bevragen we ‘Schoonheidsidealen’ in de talkshow in Theater Griffioen voor beeldmakers. Kijk voor meer informatie op pac.tv/sparklingeyes.

sparkling_eyes_2160x1080 kopie

Lees ook

ikazie_v2_los-pdf

Campagne van start ‘Wat is jouw connectie met Azië?’

Schijnwerper op meer dan 1,2 miljoen Nederlanders met Aziatische roots

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.