In de tekeningen van Eran Shakine zoeken drie stripfiguren in negentiende-eeuwse kledij de liefde van God. Ze maken een tijdreis: grote historische gebeurtenissen en filosofische vragen komen op hun pad. Hun religieuze achtergrond is niet te identificeren. ‘Als je alles weghaalt wat wij gebruiken om ons van de ander te onderscheiden, dan blijkt dat we allemaal dezelfde basisbehoefte hebben: gelukkig zijn’, zegt Eran Shakine.

De expositie is een productie van het Joods Museum in Berlijn en was daar in 2017 voor het eerst te zien. In 2018 werd de expositie getoond in het Joods Museum te München.

Tolerance Talks 

Tijdens de tentoonstelling gaan bekende personen met uiteenlopende achtergronden en disciplines, in gesprek met bezoekers over religieuze vrijheid/diversiteit en (in)tolerantie; de Tolerance Talks. Een groep jongeren verbeeldt met graffiti, film en andere kunstvormen, thema’s als tolerantie en religieuze vrijheid/diversiteit; hun werk wordt ook tentoongesteld.

De kunstenaar

Eran Shakine werd in 1962 in Israël geboren. Zijn Franse vader en Hongaarse moeder overleefden beiden de Holocaust en vertrokken na de Tweede Wereldoorlog naar Israël. Na in Parijs, Londen en New York te hebben gewoond, werkt en woont Shakine tegenwoordig in Tel Aviv. Zijn werken zijn tentoongesteld in solo-exposities in New York, Londen, Parijs en Tel Aviv en opgenomen in de permanente collecties van diverse musea.

Het museum

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder uit 1888 is een van de oudste musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het 17de-eeuwse grachtenhuis gaan een gerestaureerd woonhuis en een kerk schuil. Het complex kent een lange geschiedenis van strijd om religieuze tolerantie.

Expositie van donderdag 16 mei t/m zondag 13 oktober. Meer info: opsolder.nl

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.