“Het is een succes,” aldus Margreet Klokke en Rienk Lanooy, beiden initiatiefnemers van het project dat in 2014 onder de naam ‘(S)preken over filosofen’ van start ging. “We zijn elke keer weer verrast: geregelde kerkgangers komen vaker en met meer interesse, en er komen bezoekers die nauwelijks of nooit een kerk bezoeken. Iemand zei verbaasd: ‘Mijn collega’s willen ineens mee naar de kerk!'” Waar dat aan ligt, daar zijn de beide predikanten duidelijk over. “Er gebéurt iets in zo’n dienst, het is spannend. Meteen krijg je te maken met de grote levensvragen. Wat is vrijheid bijvoorbeeld, of wat houdt zinvol leven nu eigenlijk in? De bijbelverhalen maar ook de filosofieën zelf geven door hun ontmoeting weer andere geheimen prijs.”

Filosofie en geloof

Filosofie verbinden aan theologie, dat is logischer dan je in eerste instantie misschien denkt, aldus de auteurs. “Filosofie en de theologie raken elkaar, in het verleden waren ze zelfs geheel met elkaar verstrengeld. Veel westerse filosofen zijn ook niet te begrijpen zonder enig begrip van de christelijke traditie. Andersom nemen filosofen in de levensbeschouwing van mensen voor wie de christelijke traditie niet vanzelfsprekend is een steeds grotere plaats in.” De auteurs hopen dan ook dat het tot navolging komt: “Als collega-predikanten geïnspireerd worden om door dit boek ook filosofiediensten te houden, dan zou dat fantastisch zijn. Zelf genieten we enorm van het experiment, want zo voelt het nog steeds.”

Overhandiging aan De Reuver

De boekpresentatie van Filosofen op de kansel zal plaatsvinden op vrijdag 21 oktober om 17.00 uur in de Kloosterkerk in Den Haag. René de Reuver, de nieuwe scriba van de PKN, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De presentatie is vrij toegankelijk.

Over het boek

Wat gebeurt er als Jean-Paul Sartre het gesprek aangaat met Paulus, Socrates met Jezus, Nietzsche met Mozes? Het gaat bruisen, want meteen worden grote levensvragen aangesneden. In de negen essays (‘preken’) en gebeden komen bijbelverhaal en filosofie door hun ontmoeting in een nieuw licht te staan. Aan bod komen de filosofen Socrates, Plato, Augustinus, Descartes, Schopenhauer, Nietzsche, Kierkegaard, Sartre en Arendt.

Inspiratiebron zijn ook de borstbeelden van Eveline van Duyl, waarvan er negen full colour zijn opgenomen in dit boek. Zij vangen op een humoristische en diepzinnige wijze het karakter en het gedachtengoed van de filosofen.

Bekijk hier het inkijkexemplaar. Te bestellen voor € 16,50.

Margreet Klokke (1960) en Rienk Lanooy (1964) zijn beiden predikant van de Kloosterkerk in Den Haag. Pieter Lootsma (1957), voormalig predikant van de Kloosterkerk, schreef het slothoofdstuk van dit boek.

Bron: Skandalon

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.