De Four Freedom Awards zijn vernoemd naar de Four Freedoms die de Amerikaanse president Franklin Roosevelt in 1941 introduceerde in zijn State of the Union. De awards worden uitgereikt in Nederland en in de Verenigde Staten aan mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor vrede.

De vier vrijheden omvatten de freedom of speech (vrijheid van meningsuiting), freedom of worship (de vrijheid van godsdienst), freedom from want (de vrijwaring van gebrek) en de freedom from fear (vrijwaring van vrees). De vrijwaring van gebrek betekent dat de wereldwijde economische verhoudingen dusdanig zijn dat er in vredestijd in ieder land een gezond leven is. De laatste vrijheid betekent dat landen geen oorlog met elkaar kunnen voeren.

Een foto van Sander de Kramer
Beeld door: Bart Hoogveld

Presentator en journalist Sander de Kramer neemt de award voor Freedom of Want (vrijwaring van gebrek) in ontvangst. Hij bouwt met zijn Sunday Foundation in Siera Leone scholen, zodat kinderen zich beter kunnen ontwikkelen en zich kunnen ontworstelen aan armoede. Wekelijks is hij op Radio 5 te horen. Eerder was hij onder andere hoofdredacteur van de Rotterdamse daklozenkrant, die hij vervolgens in meerdere steden oprichtte. De Kramer doet zijn werk vanuit een religieuze overtuiging.

Azza-Karam
Beeld door: Margherita Forni

Namens Religions for Peace neemt professor Azza Karam de award voor Freedom of Worship (vrijheid van godsdienst) in ontvangst. Religions for Peace zet zich in voor vredige en eerlijke samenlevingen, waarin vrijheid van godsdienst een rol speelt. De organisatie is actief in negentig landen over de hele wereld.

Professor Karam is hoogleraar religie en theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkt sinds 2004 in verschillende functies bij de Verenigde Naties. Ze zet zich al jaren in dat mensen in vrede en harmonie hun eigen religie kunnen praktiseren.

Andere winnaars

De twee andere awards worden uitgereikt aan journalist Maria Ressa en burgemeester van Palermo Leoluca Orlando. De burgemeester van Palermo krijgt de award voor freedom from fear, journalist Ressa krijgt de award voor freedom of speech.

De uitreiking is op 31 maart om 13.00 uur te zien via een livestream, vanwege de coronamaatregelen. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de ceremonie een toespraak. Meer informatie is te vinden op www.fourfreedoms.nl

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.