Dit jaar sloot het thema van de prijs aan bij het jaarthema ‘Jongeren, hun geloof en hun roeping’. Religieuzen hebben ooit zelf gehoor gegeven aan een roepstem en een ideaal zich in te zetten voor anderen en hun leven te geven aan God. Zij herkennen en waarderen jonge mensen die, ook zonder te kiezen voor het kloosterleven, zich op hun eigen manier willen inzetten voor een rechtvaardige wereld en betere toekomst. De Religieuzenprijs 2018 is daarom toekend aan een initiatief dat jongeren de kans biedt hun idealen te ontdekken en vorm te geven.

Luisteren naar jongeren

Het thema van de Religieuzenprijs, sluit, niet toevallig uiteraard, ook aan bij de Algemene Bisschoppensynode over jongeren, die in oktober in Rome is gehouden. In zijn inleiding verwees KNR-voorzitter abt Bernardus Peeters hiernaar: “Bij de opening van deze Bisschoppensynode riep paus Franciscus ons op te luisteren naar de jongeren. De vraag die centraal zou moeten staan is: hoe kan de kerk jongeren helpen in de onderscheiding van het doel in hun leven, van hun roeping. Hij zei dat we jongeren serieus moeten nemen en in gesprek moeten om hun vragen te beantwoorden.

Als religieuzen kunnen we proberen een rolmodel te zijn en in gesprek te blijven met jongeren. We kunnen de jongeren laten zien hoe wij onze keuzes in het leven hebben gemaakt. Door wie wij zijn geïnspireerd en waardoor wij nog altijd worden bewogen. Wellicht dat iets van onze inspiratie ook hen kan raken en kan helpen bij het kiezen van hun eigen weg.”

De winnaar

Uit een lijst van ruim twintig genomineerde projecten, stelde de jury een shortlist op van zeven initiatieven, die volgens de juryleden bijzonder inspirerend zijn. De zeven projecten zijn allemaal de moeite waard om extra aandacht te krijgen. Daarom kregen zij allemaal de kans om op het podium wat meer vertellen over hun inspiratie en de weg die ze samen, jongeren en begeleiders bewandelen op zoek naar wat hen inspireert en naar wat hun roeping in dit leven is.

Uiteindelijk ging de prijs naar het Franciscaans Jongeren Treffen, een initiatief van het Franciscaans Jongeren werk. Het FJT is een weekend dat jaarlijks wordt gehouden rond een Franciscaans geïnspireerd thema dat aansluit bij jongeren. Er zijn momenten van bezinning, creatieve workshops, vieringen en er is ruimte voor ontmoeting. De weekenden worden samen met jongeren georganiseerd en zijn voor zeer diverse doelgroepen. De jury is van mening dat het gaat om een project dat met steeds weer een verfrissend en nieuw programma duidelijk gericht op verdieping en vormgeving. “Belangrijk is ook dat jongeren zelf duidelijk betrokken worden en medeverantwoordelijk zijn voor het programma. Het is een project dat zich in al die jaren ruimschoots bewezen heeft,” sprak de voorzitter bij de bekendmaking van de winnaar en de overhandiging van het beeldje.

Het kunstwerk

Dit kunstwerk, gemaakt door pater Math van Kampen, toont twee handen die een vlammetje beschermen en verder dragen. Het beeldje staat symbool voor alle vrouwen en mannen die met hun woorden en daden, de spiritualiteit die religieuzen beweegt op eigen, inspirerende wijze handen en voeten geven en verder dragen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.