Maar de kerken hebben de radicaliteit van zijn waarneming na de oorlog onvoldoende onderkend. Het klassiek-kerkelijke dogma bleef leidend voor de mainstream theologie in de 20e eeuw. Vrijzinnig verzet daartegen heeft nauwelijks een alternatief kunnen bieden, anders dan: ‘wij zijn niet meer orthodox’, zo stelt theoloog De Lange. ‘In mijn lezing wil ik in het spoor van Bonhoeffer verkennen of een radicaal nieuw begin mogelijk is voor de christelijke theologie. In de overtuiging dat het daarin blijft draaien om Jezus van Nazareth, maar dat we verraad aan hem plegen als we opnieuw een religie van hem maken.’

Frits de Lange (1955) is hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Groningen en Buitengewoon Hoogleraar Systematische Theologie en Ecclesiologie aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika). Onlangs verscheen van zijn hand het boek Heilige onrust dat in de christelijke wereld voor de nodige ophef zorgde.
De Vrijzinnige Lezing wil vernieuwende theologie onder de aandacht brengen en daarmee stem geven aan (post)moderne vrijzinnigheid en bijdragen aan hedendaags geloven. Dat doet zij door jaarlijks het woord te geven aan een vooraanstaande theoloog. Om het jaar wordt daarvoor een Nederlandse theoloog uitgenodigd, afgewisseld door een buitenlandse theoloog met een internationale reputatie die naast de lezing ook een seminar geeft. In 2017 vond de eerste editie plaats met de gerenommeerde Amerikaanse theologe Catherine Keller.
Praktische informatie:
Datum: vrijdag 16 maart 2018
Tijd: kerk open om 19.30 uur, lezing begint om 20.00 uur
Locatie: Geertekerk, Utrecht
Kosten: € 10,-; voor studenten, minima en leden van de Geertekerk € 5,-.
Opgave: via www.devrijzinnigelezing.nl
Daar zou ik wel eens wat naders en specifiekers over willen horen. Het moet wel om Jezus blijven draaien (is dat niet je ware van een religie? die overtuiging??), maar er een religie van maken is verraad. Wat betekent dat in concreto? Een soort ganzenbord waarbij je steeds weer opnieuw moet beginnen?
Ik denk dat ik op dezelfde golflengte zit als jij, Dirk. Jezus is Jezus! Daar moet iedereen vanaf blijven! En bouw alsjeblieft geen nieuwe religie om hem heen!
Hij is vrij en puur en tijdloos. Vang hem niet in regels, in dogma’s. Hij is het symbool van “de mens”, zoals die zou moeten zijn.
‘Het moet blijven gaan om Jezus van Nazareth.’ Maar de fundamentele vraag is nog steeds:: Wie is Hij? De belangrijkste profeet of de Messias, de Zoon van de levende God? (Mattheus 18:15).
Het zou werkelijk een nieuw begin zijn als de protestantse theologie op zijn minst onder ogen zou zien, dat de hamvraag is of Jezus van Nazareth nog steeds het Lam van God is, dat de zonde van de wereld wegneemt.
Ik moet het boek daarover van Cees den Heyer nog lezen Henk, maar vrees dat dat lam Gods dat de zonden der wereld wegneemt , het vergeef ons onze schuld en de verlossing van den boze/het kwade een toevoeging is van latere kerkvaders, in een maatschappij van slaven en ondergeschikten die zich in kleine gemeenschapjes teweer stelden tegen de macht en onderdrukking van de romeinse keizer. Dat is inmiddels niet meer nodig, wij hebben een demokratische verzorgingsstaat.
“Wie is Hij”?
Daar kan niemand je een onomstotelijk antwoord op geven, Henk. Mensen kunnen alleen vertellen, wie Jezus voor hen persóónlijk was, is, wordt… Voor mij is het een levenslange weg, een spannende speurtocht met veel vergissingen maar ook met mooie inzichten onderweg.
Toch heb ik nog en vraag: ik heb een heel hoge waardering voor Jezus Christus, maar moeten wij ook Hem niet “passeren”, willen wij bij voorbeeld hindoes, moslims en boeddhisten tot hun recht laten komen als authentieke Godszoekers? Wat ook Jezus wees niet echt naar zichzelf, – al worden die uitspaken zó in het kerkelijk jargon geïnterpreteerd – maar naar het “IK BEN’, de Godsnaam, die Hij in zichzelf vlees en bloed liet worden.
Alla hu Akbar; D.O.M. Dominus omnium maior. God is grootser, zelfs dan de bijbelse en christelijke traditie. Die overigens best van een hoop “religie” bevrijd mag worden.
Leo Raph. A. de Jong o.p.
Natuurljk zijn dat ook ware Godszoekers, niets mis mee,hun religies zijn daar ver weg in andere setting ontstaan en de rituelen leven nog steeds,maar kunnen wij ons hier in West Europa laten inspireren door hun God(en) , dogma’s en beeltenissen? Ik kan dat toch echt niet, en jij Louise?
Reactie op Dirk en Leo:
Mijn idee -heb ik al eens verteld- is dat wij -als mensheid- steeds meer de regie zelf in handen krijgen.
*Vroeger: De Eeuwige “boven” ons.
*Nu: Jezus “naast” ons.
*Toekomst: De Geest “in” ons.
De laatste paar maanden ga ik naar een soefi-groep. Vogels van allerlei pluimage komen daar.
We lezen een aantal aya’s en bespreken die dan.
Je richt je op de cirkel in het midden van de kring, als je je ideeën over de tekst vertelt. Dat kan rustig iets zijn uit de christelijke, boeddhistische, joodse enz. traditie. Je bent vrij en er mag niemand tegenin gaan. Elke visie mag er zijn. (Natuurlijk zonder anderen te kwetsen.)
Daardoor voel je je geborgen in de groep en ontstaat er vanzelf een warme band.
Dan kom je op een niveau waar je de ander herkent in jezelf.
Ik denk dat dat is, waar we op den duur naar toe
moeten werken.
De Eeuwige staat ver boven ons aardse gekissebis en heeft echt geen voorkeur voor een bepaalde groep.
Samen moeten we het doen, maar binnen dat “samen” heeft ieder zijn eigen kansen, geschiedenis en kwaliteiten om bij te dragen aan het geheel.
Dat bedoelde ik nou ook net Louise, ieder zijn eigen geschiedenis en rugzakje, leve de diversiteit, want eenheid mag zelfs al niet meer van mevr. Kalsky, het gaat vaak met geweld gepaard.
Dirk, dit is niet wat Kalsky zegt. Je vervalt in het bekende gedrag. Respecteer de huisregels, anders worden jouw bijdragen weer verwijderd.