Maar de kerken hebben de radicaliteit van zijn waarneming na de oorlog onvoldoende onderkend. Het klassiek-kerkelijke dogma bleef leidend voor de mainstream theologie in de 20e eeuw. Vrijzinnig verzet daartegen heeft nauwelijks een alternatief kunnen bieden, anders dan: ‘wij zijn niet meer orthodox’, zo stelt theoloog De Lange. ‘In mijn lezing wil ik in het spoor van Bonhoeffer verkennen of een radicaal nieuw begin mogelijk is voor de christelijke theologie. In de overtuiging dat het daarin blijft draaien om Jezus van Nazareth, maar dat we verraad aan hem plegen als we opnieuw een religie van hem maken.’

frits de lange
Frits de Lange

Frits de Lange (1955) is hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Groningen en Buitengewoon Hoogleraar Systematische Theologie en Ecclesiologie aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika). Onlangs verscheen van zijn hand het boek Heilige onrust dat in de christelijke wereld voor de nodige ophef zorgde.

De Vrijzinnige Lezing wil vernieuwende theologie onder de aandacht brengen en daarmee stem geven aan (post)moderne vrijzinnigheid en bijdragen aan hedendaags geloven. Dat doet zij door jaarlijks het woord te geven aan een vooraanstaande theoloog. Om het jaar wordt daarvoor een Nederlandse theoloog uitgenodigd, afgewisseld door een buitenlandse theoloog met een internationale reputatie die naast de lezing ook een seminar geeft. In 2017 vond de eerste editie plaats met de gerenommeerde Amerikaanse theologe Catherine Keller.

Praktische informatie:

Datum: vrijdag 16 maart 2018
Tijd: kerk open om 19.30 uur, lezing begint om 20.00 uur
Locatie: Geertekerk, Utrecht
Kosten: € 10,-; voor studenten, minima en leden van de Geertekerk € 5,-.
Opgave: via www.devrijzinnigelezing.nl

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 10 reacties — praat mee.