Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar woedt het conflict in Gaza in alle hevigheid. Langs Palestijnse kant heeft dat vandaag al aan meer dan 30.000 mensen het leven gekost, zegt het ministerie in een verklaring. Daarin werden ook ten minste 79 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd tijdens nieuwe Israëlische aanvallen in de nacht van woensdag op donderdag.

Cijfers van de VN stellen dat sinds de start van de oorlog 1,7 miljoen Palestijnen op de vlucht zijn binnen de Gazastrook.

Jan Egeland, de secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad, bracht vorige week een bezoek aan Gaza en meldt in een verklaring “wanhoop” en een “nachtmerrie van geweld en honger” voor de burgerbevolking.

“De kinderen van Gaza zijn zichtbaar ondervoed en zoeken op straat naar voedsel en hulp. Het is onvoorstelbaar dat een hele bevolking wordt overgelaten aan de hongerdood terwijl enorme hoeveelheden voorraden slechts een paar kilometer verderop over de grens liggen te wachten”, zegt hij.

Vrouwen en kinderen betalen de prijs

Aan de grensovergangen met onder meer Rafah en Kerem Shalom, en de noordelijke grensovergangen Karni en Erez zag hij soms tot honderden vrachtwagens klaarstaan met hulpmiddelen, zonder toestemming om door te mogen rijden.

“We moeten duidelijk zijn: burgers in Gaza worden ziek van honger en dorst door de Israëlische inreisbeperkingen. Levensreddende voorraden worden opzettelijk geblokkeerd en vrouwen en kinderen betalen de prijs”, zegt Egeland.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.