Professor Martti Nissinen licht toe dat de faculteit het perspectief op de mensenrechten wil uitbreiden. In een interview met de Finse krant Helsingin Sanomat zegt de hoogleraar: “Door Greta als eredoctor te kiezen, drukken we onze wens uit om net zo moedig en impactvol te zijn als zij.”
In een verklaring zei Nissinen dat het in 2023 “honderd jaar geleden is dat de wet op godsdienstvrijheid in Finland werd aangenomen” en dat dit als inspiratiebron diende “en wij daarom vrijheid als thema voor de uitreikingsceremonie aan de faculteit theologie hebben gekozen”. Om te vervolgen: “Het thema omvat godsdienstvrijheid, mensenrechten en de toestand van de wereld, onderwerpen die tot uiting komen in de selectie van personen die een eredoctoraat ontvangen.”
De inmiddels 20-jarige milieuactivist uit Zweden is wereldwijd bekend door haar klimaatactivisme. In 2018 werd Thunberg als tiener beroemd omdat ze spijbelde en protesteerde voor het parlement van haar land. Thunberg stond daar met een bord met de tekst “Skolstrejk för Klimatet,” wat schoolstaking voor het klimaat betekent. Hoewel ze aanvankelijk alleen stond, sloten steeds meer mensen zich bij haar protest aan en uiteindelijk kreeg haar verhaal nationale en internationale bekendheid.
Sindsdien is ze uitgenodigd om over klimaatverandering te spreken voor instanties over de hele wereld, waaronder het World Economic Forum en het Europees Parlement. In 2019 maakte ze indruk met haar toespraak bij de Verenigde Naties in New York City. Momenteel heeft Thunberg meer dan 5,8 miljoen volgers op Twitter.
Passend! Ik hoop dat dit ‘nieuwetijdskind’ haar innerlijk kind blijft koesteren, zodat ze de wereld scherp blijft (door)zien en wegblijft van de materiele denkwijze en de denkwijze van het religieuze / mystieke (zoals meester Eckhart) blijft koesteren: zo ervaar ik haar steeds weer als ik naar haar luister en zie.
Greta Thunberg moeten we aan ons hart blijven koesteren, net als veel kinderen / jongvolwassenen van nu die steeds meer de wereld echt (door)zien (al is dat vaak erg moeilijk voor hen).
‘Nieuwetijdsvolwassenen’ hebben we ook hard nodig. Juist nu. 🦋