Pelgrimeren in eigen land

De belangstelling voor de Walk of Wisdom past in een trend. Door het succes van de Camino naar Santiago de Compostella (meer dan 300.000 pelgrims in 2017) schieten overal in Europa nieuwe pelgrimsroutes uit de grond. Menig regionaal toeristenbureau hoopt van de ‘pelgrimkoorts’ te profiteren en stoft lokale heiligen af om de Santio-gangers ook naar eigen regio te lonken.

De Walk of Wisdom is opgezet zonder die toeristische motivatie. De route staat los van een religie en is gestart vanuit eigentijdse bezieling: de verbondenheid tussen mens en natuur. De tocht is  ‘schermloos’ – pelgrims worden uitgenodigd hun telefoon tijdens het lopen uit te laten om meer open te staan voor de omgeving. Wie zich inschrijft, krijgt een zakje mee om zwerfafval op te ruimen en een deel van het inschrijfgeld gaat naar het landschap op de route.

Het markante gezicht van de route is ontworpen door beeldend kunstenaars Huub en Adelheid Kortekaas: een mens met armen als grote, sierlijke bladeren. Het symbool is overal op de route te zien als routemarkering en pelgrims dragen het op de tas in de vorm van een speldje.

Foto-Duivelsberg-door-Thomas-Hontelez
Duivelsberg Beeld door: Thomas Hontelez

Een paar ervaringen

Mieke voltooide de route in 2018: ‘Zes dagen was ik alleen op pad en geen moment had ik me ‘allenig’ gevoeld. De dagen vulden zich met ogenschijnlijk minuscule zaken – een waarneming in de natuur, een fijn gesprek, een relativerend inzicht – die met elkaar uitgroeiden tot een kostbaar juweel.’

Robert, ook in 2018: “Tijd is geen geld. Tijd is leven. […] En ik leef mijn tijd met wandelen.  Méér verbonden met je omgeving. Wind voelen, temperatuur, zonnestralen en als het tegenzit – nou ja, tegenzit..- een plensbui die je huid doorweekt. Alles om je heen omringt je langer. Is langer bij je. Dat is voor mij wandelen. Trainen in traagheid….”

Verdere ontwikkeling

De route van 136 kilometer rondom Nijmegen is nog maar bedoeld als een begin. In de toekomst wil de stichting met hulp van lokale partners in elk land van de wereld een vergelijkbare bezinningsronde ontwikkelen – om die vervolgens met elkaar te verbinden.

Meer informatie: www.walkofwisdom.org.
Meer informatie over de publieksprijs: https://maakgelderlandmooier.gelderland.nl.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.