“Uitgerekend het pensioenfonds van mensen die bezig zijn met welzijn en gezondheid, belegt miljarden in de grootste bedreiging voor de gezondheid wereldwijd. Dat moet vandaag stoppen,”  aldus de actievoerders. “Het is nu al duidelijk dat de resultaten van de klimaattop in Glasgow, ver achterblijven bij wat nodig is voor een leefbare toekomst. De klimaatcrisis wordt mede veroorzaakt doordat grote financiële instellingen zoals pensioenfondsen, miljarden blijven steken in de productie en het gebruik van fossiele brandstoffen.”

Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, maakte nadat Extinction Rebellion drie keer de lobby van hun kantoren bezette, bekend volledig uit de fossiele industrie te stappen. De actievoerders vinden dat het tweede pensioenfonds, PFZW, dit voorbeeld moet volgen. “Het geld van mensen die werken in de zorg wordt door hun pensioenfonds geïnvesteerd in de verwoesting van de aarde,” zegt woordvoerder Rozemarijn van ’t Einde, geestelijk verzorger en pensioendeelnemer bij PFZW. “Je wilt met je werk bijdragen aan een betere wereld en draagt tegelijkertijd via je pensioenfonds ongewild bij aan hongersnoden, overstromingen en klimaatgerelateerde conflicten.”

Rond 11.30 uur kwamen ongeveer twintig mensen de lobby van het kantoor van PGGM binnen voor een vreedzame sit-in. PGGM, dat kantoor houdt aan de Noordweg in Zeist, is pensioenuitvoerder voor PFZW. De groep actievoerders bestaat uit zorgmedewerkers, geestelijken die ook bij PFZW zijn aangesloten, andere pensioendeelnemers en bezorgde burgers. Diverse zorgmedewerkers hielden spandoeken vast met de tekst ‘PFZW stap nu uit fossiel!’ en ‘Welzijn of niet zijn’. Het spandoek dat de predikanten vasthielden draagt de tekst ‘’PFZWee u!’’

De bezetting kwam niet als verrassing voor PFZW omdat onder andere Fossielvrij Nederland diverse verzoeken deed aan PFZW om uit de fossiele industrie te stappen. Bekende medici als Wanda de Kanter, Diederik Gommers en Ernst Kuipers tekenden hiervoor. Recent nog riep Oxfam Novib op om vóór de klimaattop in Glasgow te divesteren. “Alleen al de luchtvervuiling als gevolg van fossiele brandstoffen, veroorzaakt meer dan 8 miljoen doden per jaar wereldwijd. Het is misdadig om daar 2,4 miljard in te blijven steken. We vragen PFZW eigenlijk om te stoppen met mensen dood te maken, zo wrang is het,” aldus Van ‘t Einde.

Christan Climate Action is een gemeenschap van christenen die elkaar steunen bij geweldloze directe actie en openbare getuigenissen rondom de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion is een burgerbeweging die wil dat Nederland op een rechtvaardige manier overgaat naar netto nul uitstoot van broeikasgas in 2025. Daartoe gebruikt deze beweging vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheidsacties zoals wegblokkades en bezettingen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.