De banken hebben in de zeven jaar sinds het Klimaatakkoord van Parijs zo’n 3200 miljard dollar in de fossiele sector in het zuiden geïnvesteerd. Nog eens 370 miljard ging naar de grootste industriële landbouwbedrijven.

Dat is samen zo’n twintig keer meer dan de regeringen in het zuiden aan klimaatsteun ontvangen om met de klimaatverandering om te gaan. “Absurd,” zegt ActionAid: de jaarlijkse klimaatsteun is zo’n 22,25 miljard, terwijl tegelijk jaarlijks gemiddeld 513 miljard in de oorzaken van de klimaatverandering gepompt wordt.

Bij de Europese banken met het slechtste rapport staat naast BNP Paribas, HSBC en Barclays. Volgens de cijfers investeerde BNP Paribas sinds 2015 zo’n 36,5 miljard dollar in fossiele brandstoffen in landen in het zuiden, en nog eens 13 miljard in industriële landbouwbedrijven.

Bij de ontvangers is Bayer een van de grootste namen, met zo’n 20,6 miljard dollar aan financiering in landen in het zuiden. Bayer, onder meer eigenaar van Monsanto, is de grootste producent ter wereld van landbouwchemicaliën zoals kunstmest en pesticiden.

“Grote banken doen vaak ronkende uitspraken over hun strijd tegen de klimaatverandering, maar de schaal waarop ze fossiele brandstoffen en industriële landbouw blijven steunen is gewoonweg onthutsend,” zegt Teresa Anderson van ActionAid International.

“Het zijn inwoners van Afrika, Azië en Latijns-Amerika die de gevolgen dragen van de beslissingen in de directiezalen van de banken. Door fossiele brandstoffen en industriële landbouw in het zuiden te financieren, veroordelen de banken die gemeenschappen tot een wrede combinatie van landroof, watervervuiling en klimaatverandering.”

Het rapport dwingt de bankensector om die feiten te erkennen, zegt Anderson. “Banken moeten onder ogen zien welke schade ze toebrengen aan die gemeenschappen en aan de planeet, en dringend stoppen met de financiering van de vernielingen door de fossiele sector en industriële landbouw.”

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.