Deze grap brengt de cabaretier Najib Amhali in gesprek met de moslim Amhali. Hij zegt erover: “Sommigen vonden het schandelijk, maar als er geen humor is, is er ook geen vrijheid. Humor is naast eten en drinken absoluut nodig in mijn leven, omdat het relativeert. Juist in tijden van angst werkt de lach ontspannend”.

Nu het in Nederland maar niet wil zomeren en het chagrijn daarover toeneemt, gaan wij u de komende twee maanden opvrolijken met grappen van en over de aanhangers van verschillende godsdiensten, (sub)culturen en levensbeschouwingen. Of die grappen alleen maar om te lachen zijn, laat ik aan het oordeel van de lezer. Humor is een delicate aangelegenheid. Wie vertelt de grap en vooral ook in welke context klinkt ze? Worden er taboes geslecht of is er sprake van racisme? Worden er slachtoffers gemaakt of glorieert de zelfspot? En kun je wel humoristisch omgaan met iets waar je heel sterk in gelooft? Volgens theoloog Frank Bosman houdt God in ieder geval wel van een geintje. U kunt er alles over lezen in het blog dat hij voor ons heeft geschreven. Maar ook als u deze witz leest, weet u al genoeg:

God heeft een paar geboden bedacht en Hij gaat ermee op pad. Eerst komt Hij bij de Fransen en zegt: “Ik heb een mooi gebod voor jullie”.
Wat is het? God zegt: “Jullie mogen niet vreemd gaan of echtbreken”.
Nou, zeggen de Fransen, zo’n gebod nemen wij niet aan.
“Okay”, zegt God en vertrekt.
Hij komt bij de Duitsers en zegt: “Jongens, ik heb een gebod voor jullie.
Gij zult niet doden”.
“Nee”, roepen de Duitsers, dat is flauwekul. Daar luisteren wij niet naar.
Wanhopig gaat God verder.
Dan komt Hij bij de Joden en zegt: “Ik heb een gebod voor jullie”. O ja? vragen de Joden, en wat kost het? “Niets”, antwoordt God. Prachtig, zeggen de Joden, doe er dan maar tien!

Dit moeten wel Nederlandse Joden zijn geweest… Zelfspot en ironie, het zijn de ideale wapens voor minderheden in de strijd tegen de dictatuur van de meerderheid. Maar wie slechts humor heeft, dreigt cynisch te worden, zo waarschuwt Martin Buber. Wie slechts geloof heeft, loopt gevaar een kwezel te worden. Wie geloof en humor heeft, vindt het evenwicht waarop hij in het leven rechtop kan blijven. Met Buber wens ik u het juiste evenwicht en veel zelfspot. Dan komt u beslist de zomer door! En vergeet niet uw beste religieuze grap aan ons te melden.

I.Overdijk-Twitter

Ida Overdijk

Eindredacteur religie & cultuur TV

Ida Overdijk is eindredacteur religie & cultuur TV, tot 2016 bij de IKON, nu bij EO.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.