De dienst zal worden verzorgd door Rikko Voorberg, Pearl Joan Jozefzoon en Schrijvers voor Gerechtigheid. Op HerdenkQatar.nl is meer informatie te vinden, onder meer over het reserveren van een plek. Ook is daar een digitaal programmaboekje te vinden.

“In Qatar zijn vele gastarbeiders gedwongen en uitgebuit om de WK-stadions en andere WK-faciliteiten mogelijk te maken,” zo schijven de organisatoren. “Het WK kan niet van start gaan zonder stil te staan bij deze mensen. Het onrecht dat hen is aangedaan is te groot. Zij moesten in extreme hitte lange werkdagen maken met nauwelijks te eten en te drinken, soms tot de dood erop volgde. We willen deze arbeiders herdenken in de Domkerk in Utrecht, op de dag dat het WK begint.”

Bron: twitter.com

Initiatiefnemer Harmen Niemeijer, directeur van Micha Nederland, meldt in een post op LinkedIn juist een groot voetballiefhebber te zijn. “Al van kinds af aan ben ik groot oranje supporter (…). Het WK is voor mij altijd een groot feest. Maar dit WK is geen feest voor mij, maar een groot drama.”

“Ik weet nog goed hoe Giovanni van Bronckhorst in het WK van 2010 met die perfecte pegel ons naar de finale schoot,” zo vervolgt hij. “Ik kan mij nog precies herinneren hoe ik op de bank stond te springen na de zweefkopbal van Robin van Persie. Warme gevoelens krijg ik ervan als ik eraan terug denk. En hoe gaat het Nederlands elftal spelen? De eindeloze discussies over de opstelling. Kiest Van Gaal voor Bijlow als eerste keep? Ik geniet altijd van deze discussies, toch ga ik met pijn in mijn hart niet kijken. Nee, ik ga herdenken. Er zijn zoveel mensen uitgebuit, uitgeput en zelfs overleden voor de organisatie van het WK in Qatar. Ik kan niet straks rustig voor de TV zitten, en niet stil staan bij deze slachtoffers,” aldus Niemeijer.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.