“Het tonen van solidariteit, het met elkaar en naast elkaar staan als mensen vanuit alle spirituele tradities, mogen wij niet uitstellen. We komen bijeen opdat wij kracht aan elkaar ontlenen en om te bidden voor vrede.” benadrukt rabbijn Awraham Soetendorp. Hij is samen met Imam Shamier Madhar de initiatiefnemer van de herdenkingsbijeenkomst. “Elke heftige uiting van polarisatie houdt ons een spiegel voor en toont hoe het gesteld is met onze samenleving. Laat dit een krachtige boodschap zijn aan onze samenleving en jongeren: dit is een gemeenschappelijk probleem dat we alleen kunnen oplossen door de ander écht te blijven zien, te ontmoeten en te spreken.”
De herdenking en interreligieuze bezinningsbijeenkomst wordt gedragen door de Raad van Kerken in Nederland (RvK), de Interreligieuze Prinsjesdagviering, de Haagse Gemeenschap van Kerken, het Humanistisch Verbond, het interreligieuze platform Vrouwen voor Vrede en imams in Nederland. Het vindt plaats op 7 oktober van 20:15 tot 21:00 uur voor het Vredespaleis (Carnegieplein 2) in Den Haag.
Het programma ziet er als volgt uit:
- Korte toespraak van uit de verschillende stromingen: christenen (secretaris Raad van Kerken in Nederland, Coen Wessel), Joden (rabbijn Awraham Soetendorp), moslims (imam Shamier Madhar), humanisten (directeur Humanistisch Verbond, Robbert Bodegraven), Vrouwen voor Vrede (Hanneke Gelderblom) en Geloven in Samenleven (Rasit Bal).
- Het ontsteken van een fakkel ter herdenking van alle slachtoffers en een moment van stilte.
- Aanwezigen worden in de gelegenheid gesteld een vredeswens te schrijven.
- Afsluiting door de burgemeester van Den Haag, de heer Jan van Zanen.
De herdenking is een initiatief van imam Shamier Madhar, pastoor Ad van der Helm, rabbijn Awraham Soetendorp en politiek adviseur Oliver van Loo. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan de bijeenkomst.
Surinaamse moslim is een voorbeeld voor de hele wereld . Waar in Suriname een synagoge, kerk en hindu tempel vredevol naast mekaar zijn gebouwd.
Het zou een zegen zijn wanneer de religieuze leiders van jodendom, christendom en de islam gezamenlijk een vredesgebed maken en dat dit gebed, doorlopend, wereldwijd gebeden zou worden. Een voorbeeld:Moge de Allerhoogste, die is de Allerhoogste van joden, christenen en moslims die ons op Zijn wijze oproept Hem lief te hebben, elkaar en de aarde, al wat Hij geschapen heeft te hoeden, zoals Hij ons lief heeft en Zijn schepping hoedt.
Moge Hij, ons zegenen en behoeden. Mogen wij elkaar zegenen en behoeden. Moge Hij en wij het land dat ons allen zo dierbaar en heilig is, zegenen en behoeden.
Moge Hij, ons Zijn gelaat toewenden. Mogen wij onze gezichten naar elkaar toewenden. Moge Hij en wij het land dat ons allen zo dierbaar en heilig is, onze gezichten doen toewenden.
Moge Hij, ons Zijn vrede schenken. Mogen wij Zijn vrede met beide handen aannemen om vanuit die Vrede elkaar te zegenen en te behoeden en onze gezichten naar elkaar toe te wenden. Moge Zijn Vrede ons sterken, inspireren om samen, hand in hand het land dat ons dierbaar en heilig is Zijn en onze vredeskus brengen.