De tentoonstelling ‘Het Andere Verhaal’ is samengesteld door rabbijn Lody van de Kamp. Samen met jongerenwerker Saïd Bensellam zet hij zich al meer dan tien jaar in om de negatieve beeldvorming over Joden en Moslims te veranderen. Samen vormen ze een duo en verzorgen ze onder andere gastlessen op scholen, om diverse groepen met elkaar te verbinden.

saidlody2
Said & Lody Beeld door: Marjan Borsjes

In een artikel op De Kanttekening legt Van de Kamp uit hoe de tentoonstelling een bijdrage kan leveren aan die verbinding. “Moslims hebben Joden gered door ze te helpen onderduiken. Zo weten we dat we een hele interessante gezamenlijke geschiedenis hebben, en kunnen we de negatieve beeldvorming doorbreken”, vertelt hij. “Zolang de negatieve beeldvorming bestaat en wordt gevoed vanuit delen van de samenleving, zoals de media en politiek, blijft het heel relevant om de verhalen van broederschap en herkenning te vertellen.”

De moslims wiens verhalen in ‘Het Andere Verhaal’ worden verteld, zijn afkomstig uit onder meer Turkije, Albanië, Oekraïne, en Litouwen. Eén van de verhalen gaat over de Turkse consul op het Griekse eiland Rhodos, die in 1941 vijftig Joden uit de handen van de Gestapo wist te houden door hen de Turkse nationaliteit toe te kennen.

Lezingen

Tijdens de expositie verzorgt Van de Kamp op 17 februari, 24 maart en 14 april lezingen over de tentoonstelling. De eerste lezing gaat over hoe het is om mens te zijn in oorlogstijd, in de tweede lezing legt Van de Kamp het verschil tussen de realiteit en beeldvorming van oorlog en vrede uit. Hij sluit de serie af met een avond over dilemma’s, schuld en verantwoordelijkheid in donkere tijden.

De expositie is tot en met 28 april te zien in het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal, daarna gaat de tentoonstelling naar Enschede. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.