“In deze speciale aflevering van Het Filosofisch Kwintet op de Nacht van de Filosofie gaat het over onszelf,” zo meldt de organisatie. “Over ons verlangen gezien en erkend te worden, of het nu gaat om politieke voorkeur, sekse, huidskleur of religie. En over de keerzijde daarvan: die gerichtheid op het zelf gaat gepaard met een enorme gevoeligheid voor de houding van anderen. Hoe zien we de huidige relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hun wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? Hoe belangrijk is het van al die ‘ikken’ weer een ‘wij’ te maken?”

Onder leiding van Clairy Polak gaan schrijver en filosoof Bas Heijne, schrijver Roxane van Iperen, schrijver Dyab Abou Jahjah en filosoof Daan Roovers met elkaar in gesprek.

Bas Heijne publiceerde het NRC-essay Ik, ik, ik. Maar waar is de wij?, waarin hij signaleert dat de strijd om erkenning voor het individu ten koste gaat van de gezamenlijke inzet voor gemeenschappelijke problemen in de wereld buiten onszelf. In haar boek Eigen Welzijn eerst beschrijft Roxane van Iperen hoe de angst van de middenklasse om erop achteruit te gaan heeft geleid tot het omarmen van extreemrechtse sentimenten en complotdenken. In zijn boek Verlichting onder Vuur schrijft Dyab Abou Jahjah dat de liberale democratie bedreigd wordt door identiteitspolitiek vanuit drie stromingen, die hij typeert als woke, islamisme en extreemrechts. En in haar boek Wij zijn de Politiek buigt Daan Roovers zich over de vraag hoe we meer betekenis kunnen geven aan onze gedeelde publieke sfeer.

Voor meer informatie en aanmelden kijk je op de website van de Nacht van de filosofie.

De Nacht van de filosofie is op 7 april in De Brakke Grond te Amsterdam. Het gesprek van het Filosofisch Kwintet is op televisie te zien op zondag 16 april om 23:25 uur bij omroep HUMAN op NPO1.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.