De drie auteurs presenteren een prikkelende middag waarin ze eigen werk koppelen aan thema’s uit het manifest. Ook gaan ze met elkaar en het publiek in gesprek. Sanneke van Hassel is een Rotterdams auteur van vooral korte verhalen en romans, in 2014 won ze de Anna Blamanprijs. Shantie Singh is Rotterdams auteur van twee romans en ‘glambtenaar’ op het stadhuis. Annelies Verbeke won dit jaar de Jana Beranováprijs die is ingesteld door Woordnacht voor haar oeuvre van romans, verhalenbundels en toneelstukken.

Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Door onder meer acties, essays, open brieven en gesprekken wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten en de canon uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs. Het uitgangspunt van Fixdit is dat literaire kwaliteit geen objectief gegeven is, maar het resultaat van wat je hebt gelezen.

Lange tijd bestond de gedachte dat literaire vernieuwing en intellectuele arbeid vooral het terrein waren van mannelijke auteurs. Dit is terug te zien aan de leeslijsten van middelbare scholieren, die vaak het werk van mannen presenteren en nog steeds heel wit en westers zijn. Fixdit wil het bewustzijn hierover vergroten en de canon uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

62e0c_9789044548037_cvr

Fixdit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Telkens verzorgt een ander twee- of drietal een optreden. Bekijk hier het overzicht van de Fixdit-tour.

Op 25 september 2022 verscheen het manifest Optimistische woede. Fix het seksisme in de literatuur in boekvorm. In de elf stukken van dit manifest diepen de elf vrouwen van Fixdit het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.

Uitgeverij: De Geus. NUR: 320. E-book. ISBN: 9789044548044. Prijs: € 7,99. Of Paperback. ISBN: 9789044548037. Prijs: € 12,99. Kijk hier voor meer informatie.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.