Inmiddels ben ik het hartstikke gewend, maar als kind ben je er wel minder waakzaam voor. Zeker als iedereen zich vergrijpt aan heerlijke kipnuggets en jij opgescheept zit met een ranzige vegaburger. Dus maakte ik als kind soms wel eens een grote uitzondering voor mezelf met een boze mama en papa achteraf.

Nu ben ik ouder en eet ik bewust alleen halalproducten, maar hoe vaak heb ik wel niet verlekkerd voor een vitrine chocoladetaart bewonderd, waar ik er vervolgens achterkwam dat er alcohol in is verwerkt en ik het dus niet kan eten. Of dat ik met mijn vrienden uit eten ga en bijna altijd gedoemd ben tot het vegetarisch menu (ik schrijf dit nu wel met een negatieve toon, maar ik moet zeggen dat ik altijd intens geniet van mijn gerechten).

En de laatste paar jaren is het ook nog eens zo dat veel producten bewerkt zijn met varkensgelatine en dit prominent vermeld staat op de verpakking. Zoals u al terugleest, het is bijna altijd een hele opgave om voedsel te verkrijgen dat voldoet aan de voorschriften. Tijdens mijn buitenlandtripjes naar islamitische landen ben ik dan ook intens gelukkig als ik iedere restaurant in kan duiken en de hele supermarkt tot mijn beschikking heb zonder me er zorgen over te maken.

Al houd ik er tegenwoordig wel steeds minder vaak hoofdpijn aan over, want met de Turkse supermarkt en de vele restaurantjes waar je halal kunt eten is dit niet meer zo een groot probleem. Zelfs grote supermarktketens in de grote steden komen de wensen van de klant tegemoet door halalvlees te verkopen. En zo nu en dan bepaalde dingen overslaan is heus geen ramp. Het went.

Voor sommigen die de hele ‘halalheisa’ maar cynisch volgen en denken dat dit één van de symptomen is dat religie weer de overhand neemt: blijf lekker doemdenken, maar dit is de pluriformiteit waar we dankzij de democratie in mogen leven (godzijdank!). Mensen mogen en kunnen zélf bepalen wat zij wel naar binnen werken en wat niet. En alsjeblieft laten we dit zo houden, want een stukje halalkip en gelatinevrije snoepjes op z’n tijd vind ik toch wel heel erg lekker om mijn maag mee te vullen.

Suzan Yücel

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.