Keti Koti betekent, vertaalt uit het Surinaams, ‘Ketenen Gebroken’. Deze naam verwijst naar de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Jaarlijks vindt er op 1 juli een herdenking van deze gebeurtenis plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. In datzelfde park vindt op die dag ook het Keti Koti-festival plaats, waar vrijheid, gelijkheid en verbondenheid worden gevierd.

Voor velen is 1 juli een dag om stil te staan bij het verleden en om naar de toekomst te kijken. De Trans-Atlantische slavenhandel en de afschaffing ervan zijn deel van onze Nederlandse geschiedenis. “Tegelijkertijd horen en zien we om ons heen hoe dit verleden doorwerkt in ons dagelijks samenleven,” zo schrijft de organisatie. “Denk aan racisme en discriminatie, de anti Zwarte Piet acties en debatten, maar ook aan de Black Lives Matter-beweging. Maar hoe wij dit verleden in het heden beleven hangt in hoge mate af van wie we zijn: welke kleur we hebben en welke naam, of we nazaten van tot slaaf-gemaakten zijn, wie we kennen, waar we naar school zijn geweest en wat we verder in het leven hebben meegemaakt. Bij deze meerstemmigheid willen we tijdens het Keti Koti-scholenontbijt stilstaan met kinderen.”

De organisatoren willen Amsterdamse basisschoolleerlingen deelgenoot maken van de beleving van anderen, vanuit de wens dat zij zich meer bij elkaar betrokken (gaan) voelen. “Hedendaags samenleven vraagt om ontmoeting voorbij je eigen bubbels. Bewustwording van je eigen positie, begrip voor elkaars emoties en standpunten en ook nieuwe netwerken in de stad kunnen hieruit ontstaan. Dat doen wij door middel van kinderen uit verschillende stadsdelen, en dus ook verschillende belevingswerelden samen te brengen tijdens het ontbijt.”

ontbijt

Centraal staat de lesmethode ‘emotienetwerken‘ ontwikkeld door Imagine IC en de Reinwardt Academie en het ontbijtbord dat gemaakt is door Studio Meiboom ter gelegenheid van het Keti Koti-ontbijt op 1 juli 2013 voorafgaand aan de herdenking van 150 jaar Afschaffing Slavernij in Suriname en de Antillen. Tijdens het ontbijt zullen studenten van het Business Events & Hospitality van het ROC van Amsterdam en de Reinwardt Academie helpen.

“Uit gesprekken met leerkrachten en vragen die wij kregen vanuit het onderwijs, merkten wij dat er behoefte is aan een initiatief om het samen te hebben over de slavernij,” aldus de initiatiefnemers. “De pilot voor dit evenement werd vorig jaar met veel enthousiasme ontvangen door scholen. Met dit initiatief komen wij leerkrachten en hun leerlingen vanuit onze doelstelling, erfgoeddemocratie, tegemoet. Niet met een programma over feiten en cijfers, maar waarbij ontmoeting en gesprek het uitgangspunt vormen om mét en van elkaar te leren.”

Meer informatie is te vinden op de website van Imagine IC.

Keti Koti 2022: Feestelijke viering Amsterdam
Vanwege Keti Koti 2022 vindt vrijdag 1 juli om 10.30 uur ook een openbare kerkdienst plaats in de Koningskerk, Oswaldstraat 1 in Amsterdam. Deze viering brengt volgens de organiserende kerken “hoop en geloof uit de bijbel en uit Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse liederen.” Er wordt gevierd, gegeten en er is gesprek met elkaar. De Werkgroep Heilzame Verwerking Slavernijverleden voor wit en zwart nodigt geïnteresseerden van harte uit om aan deze ochtend deel te nemen. Aanmelding via [email protected] wordt op prijs gesteld. Organisatoren zijn de Evangelische Broedergemeente Amsterdam Stad en Flevoland, Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam en de Protestantse Kerk Amsterdam, Muiderkerk.

Lees ook

6204483644_880b110a5c_o

Rabin Baldewsingh: “Maak van Keti Koti nationale feestdag”

Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme wil in 2023 een start maken

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.