Bij al deze programma’s lijkt in meer of mindere mate sprake van een ‘anti-diverse’ grondhouding in de berichtgeving over ‘de moslims’ en/of ‘de islam’ eerder. Dat blijkt volgens Balcik uit het overige negatieve nieuws waarmee moslims in verband worden gebracht. Balcik:

Moslims worden op Nederlandse TV veel meer dan andere groepen met terreur geassocieerd, zijn vaker ‘de ander’ die een bedreiging vormt voor ‘het westen’, ‘onze cultuur’ of ‘onze geschiedenis’, en ook wordt de cultuur van moslimgroepen eerder gecriminaliseerd, en is er weinig tot geen sprake van culturalisering bij witte criminaliteit.

Er is wel een verschil tussen de programma’s. Balcik:

Interessant is dat de ‘terrorisering’, criminalisering of anti-diverse houding het vaakst voorkomt bij praatprogramma’s als Goedemorgen Nederland en Op1. Bij deze twee omroepen wordt ook de meest uitsluitende en polariserende terminologie gebezigd, zoals ‘sharialand’, ‘mocromaffia’, ‘islamlover’ en ‘jihadbruiden’.

Balcik denkt dat dit te maken heeft met de ‘de moslimbetrokkenheid’ bij deze programma’s. Voorzover hij kan overzien zijn bij deze programma’s minder journalisten en experts met een moslimachtergrond betrokken.  Balcik:” Het is zeker niet altijd het geval, maar hoe hoger de ‘moslimbetrokkenheid’ in programma’s waarin nieuws wordt gemaakt over ‘de moslims’ en/of ‘de islam’, des te minder de negatieve framing in de vorm van sensationele, wij-zij denkende, terroriserende berichtgeving voorkomt”.

Het gehele rapport is hier te lezen: Rapport Moslims op TV.

Het videoverslag van de presentatie met onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou en journaliste Fitria Jelyta verschijnt binnenkort op het Youtubekanaal van Pakhuis de Zwijger

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. Vanaf juni 2020 zijn over deze verkenning achtergrondartikelen gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.