Door conflicten, klimaatverandering en ongelijkheid lijden bijna een op de vier mensen op aarde honger, stelt het Hunger Funding Gap Report van de organisatie Action Against Hunger dat vorige week werd uitgebracht ter gelegenheid van het World Economic Forum in Davos.

Volgens het rapport werd 65 procent van de financieringsaanvragen voor de zeventien meest behoeftige landen niet gehonoreerd – een stijging van 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Michelle Brown van Action Against Hunger verwacht dat de meeste grote donorlanden hun hulpbudgetten in 2024 zullen verlagen. “En dat terwijl het aantal mensen met ernstige honger blijft stijgen. De behoeften zijn dus groter, maar de som die naar humanitaire financiering gaat daalt,” zegt ze. “Dat wil ook zeggen dat we de komende jaren mogelijk veel grotere humanitaire behoeften zullen zien, want de veerkracht van mensen om met schokken om te gaan vermindert.”

Volgens het rapport lijden vandaag wereldwijd 783 miljoen mensen – meer dan de bevolking van de EU en de VS samen – honger. Dit is een stijging met 122 miljoen mensen ten opzichte van voor de covidpandemie.

De auteurs van het rapport identificeerden zeventien landen die in 2022 op het niveau van een ‘crisis’ of zelfs erger zaten in 2022: Afghanistan, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Guatemala, Haïti, Honduras, Kenia, Libanon, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Pakistan, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan en Jemen. Vervolgens analyseerden ze hoe de oproepen vanuit deze landen resulteerden in ontvangen noodhulp in 2023.

Geen enkele oproep resulteerde in het verkrijgen van het volledige gevraagde budget. Slechts 12 procent kreeg meer dan de helft van het budget dat nodig was om de volledige bevolking te helpen.

Dreigende hongersnood in Gaza

Reacties op de oproepen van landen gaan verder dan enkel voedselhulp, benadrukt Action Against Hunger. “We hebben multisectorale antwoorden nodig die ook de toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en schoon water ondersteunen, naast hulp om conflicten te beëindigen, humanitaire toegang te garanderen en klimaatverandering aan te pakken,” legt Brown uit. “Landbouwsteun en de transformatie van voedselsystemen zijn ook uiterst belangrijk om de wereldwijde hongercrisis aan te pakken.”

De onderzoekers schatten dat er 8,86 miljard dollar nodig is om honger te voorkomen in de zeventien ergst getroffen landen.

Naast deze crises waarschuwt het Wereldvoedselprogramma (WFP) voor een dreigende hongersnood in Gaza, waar ongeveer 2,2 miljoen mensen te kampen hebben met voedselonzekerheid in een uiterst moeilijke situatie als gevolg van het conflict daar. VN-secretaris-generaal Anthony Guterres gebruikte zijn toespraak op het World Economic Forum op woensdag om zijn oproep voor een humanitair staakt-het-vuren in de Palestijnse enclave te herhalen.

Het Wereldvoedselprogramma is de grootste organisatie voor het verdelen van humanitaire voedselhulp, en had in 2023 een financieringstekort van 60 procent. Het WFP zegt dat elke verlaging van de financiering met één procent nog eens 400.000 mensen dichter bij de hongersnood brengt.

Zia Mehrabi doet onderzoek naar voedselsystemen, klimaatverandering en landbouwtechnologie aan de Universiteit van British Columbia in Canada. Volgens hem is het beëindigen van honger een haalbaar doel. “Je hebt natuurlijke een investering nodig van ongeveer 300 miljard dollar per jaar en daarnaast beleid, landbouwonderzoek, handel, aangepaste infrastructuur, schuldverlichting en sociale bescherming,” zegt hij.

“Om dit in perspectief te plaatsen: het mondiale bbp bedroeg in 2023 105.000 miljard dollar. Dus hoewel het beëindigen van honger op het eerste gezicht een onoverkomelijke taak lijkt, gaat het om een zeer klein deel, slechts 0,3 procent, van de waarde van de wereldeconomie.”

De kosten van huisdieren of wapens

Dit bedrag is ruwweg de omvang van de wereldwijde huisdierenindustrie, of minder dan 15 procent van de wereldwijde militaire uitgaven, voegt Mehrabi eraan toe. “Dit is dus vooral een kwestie van politieke wil.”

Charles Owubah, ceo van Action Against Hunger USA, beaamt dat er een gebrek is aan vastberadenheid om het duurzame ontwikkelingsdoel van de VN, ‘geen honger in 2030’, te halen. “Ik prijs het World Economic Forum omdat het honger op de mondiale agenda heeft gehouden”, zegt Owubah. “Nu moeten we ons geweten volgen en meer actie ondernemen.”

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.