Bestaat idealisme nog? Ik geloof van niet. Er zijn plekjes waar het de kop opsteekt, zoals in sommige Arabische steden en pleinen, maar in Europa is het praktisch uitgestorven. We vechten nergens meer voor. De nieuwste iPad is ons hoogste ideaal. En dikke plastic tieten. Het zelfmoordpercentage is nergens zo hoog als de door ijs en sneeuw omringde Groenlandse fjorden. Jagen op walvissen en ijsberen, zoals hun voorvaderen deden, is het laatste wat de inuit-jongeren willen. Maar wat willen ze dan wel? Dat weten ze niet. Ze kijken naar westerse televisie, kopen een iPad, proppen zich vol met bier en hamburgers, tatoeëren hun piemels in full color en hangen zich ten slotte op.
Is er een negatieve correlatie tussen vorst en idealisme? Dacht het niet. We doen een stapje terug in de tijd, anno domini 1596. Het bloedstollendste verhaal van onze vaderlandse geschiedenis wordt geschreven door een handjevol schepelingen: het schip van Jacob van Heemskerck en Willem Barentsz. Bij het eiland Nova Zembla komt het jacht vast te zitten in de meedogenloze ijsschotsen. De 17-koppige bemanning overwintert in de barre poolnacht. Scheurbuik, bloedende ingewanden, 30 graden vorst, genadeloze sneeuwstormen, klappertandend poepen in het Behouden Huys, dat gebouwd kon worden door toevallig passerende boomstammen uit de Siberische hoogvlakten, 9 maanden lang aanvallen trotseren van monsterlijke ijsberen, 9 maanden lang leven op poolvossenvlees omdat berenvlees niet te pruimen is, vitamine A-vergiftiging na het eten van berenlever… 5 man overleven deze hel niet, 12 man redden het, met de hulp van God, door de speling van het lot, met een doorzetting en een geloof die alle menselijke grenzen tarten. Wat was ook alweer het doel van deze expeditie? De ontdekking van de Oriënt. Handel met Chinezen en Indiërs, in naam van het Vaderland, in naam van Maurits van Nassau. Is dit idealisme? U mag het zeggen.
Is de terroristische idealist niet de ideale terrorist? Al typeert de Volkskrant Breivik constant eufemistisch als ‘massamoordenaar’ (het was namelijk geen moslim die planmatig mensen volpompte met lood), de man is volgens alle definities een kraakheldere terrorist. En net als Mohammed B. is Breivik een idealist. Breivik heeft een ideaal voor ogen, het ideaal van Wilders & Co: een blank Europa. Dat maakt Wilders evenzeer tot een idealist. Een perverse idealist, maar een idealist.
Anil Ramdas, God hebbe zijn ziel, was ook een man met een ideaal. Ooit ontmoette hij zijn grote idool V.S. Naipaul. Dat was tijdens een bijeenkomst in het Schrijvershuis in Amsterdam in 1982. Dat ging zo. Na afloop stapte Naipaul op Ramdas af, vermoedelijk omdat Ramdas de enige andere kleurling was in het gezelschap. Naipaul vroeg hem waar hij vandaan kwam.
Ramdas: Suriname.
Naipaul: Interessant. En wat wil je in de toekomst gaan doen?
Ramdas: Naar mijn land terug om het op te bouwen.
Naipaul: Je wilt dus heus terug naar de jungle? Neem dan in ieder geval je trommels mee.
Ramdas slikte zijn woede in. Wat een racistische kwal!, dacht Ramdas. Maar de Nobelprijs die Naipaul in 2001 kreeg, vond Ramdas ‘gerechtigheid’. Dat komt omdat Ramdas boven alles geloofde in stijl: “All that matters is style”; Ramdas was een idealist die in zijn jonge, onstuimige jaren Suriname wilde opbouwen; het land waarvan hij naarmate hij ouder werd steeds meer walgde. Lees diens boek Paramaribo, de vrolijkste stad in de jungle en je weet dat Ramdas vroegere idealisme een luchtkasteel is gebleken.
Idealen zijn vaak groot en gewichtig. Ik houd meer van de kleintjes. Neem Dick Mol. Dick is een paleontoloog die zich tien jaar lang heeft gebogen over een duistere knipkies, die gevonden werd bij de zandwinning in het Brabanste Langeboom. Tien jaar lang heeft Dick de wereld afgestruind en de kies onder honderden microscopen gelegd. Tien jaar lang heeft Dick tot in de late uurtjes zitten turen naar een stukje bot tot zijn ogen begonnen te prikken. Tien jaar lang, tot op een ochtend in Weimar het raadsel werd ontrafeld: de circa 3/4 miljoen jaar oude fossiel was afkomstig van een panthera onca gombaszoegensis, ofwel: de Europese jaguar. Eureka! Waarmee bewezen was dat in Nederland miljoen jaren geleden jaguars leefden.
Wanneer komt het standbeeld voor Dick?
Is weer ouderwets smullen! Goede tekst.
Dit is geen columnpje, dit is een half werkstuk. Maar opnieuw loei interessant! Ik zal eens nagaan of Benzakour ook een idealist is?
Jeetje beter kan ik het niet verwoorden. De spijker op zijn kop. Zo denk ik er precies over maar kan het nooit zo mooi verwoorden.Ik geloof dat ik deze redenaties maar eens in de gaten ga houden.
leuk stuk, maar als ik naar mijn dochter kijk, vrienden van haar, ook mijn eigen vrienden, dan valt het echt nog wel mee, met dat verlangen naar die nieuwe ipads
Tsja.
Vanaf “macro-afstand” zie je altijd alleen het gemiddelde. Zoom je in op microniveau, waarbij individuen zichtbaar worden, dan zou dat nog wel eens voor verrassingen kunnen zorgen.
Idealisme, positief een bijdrage willen leveren met daden is alleen niet zo mediageniek. En daarom ontstaat m.i. een raar beeld van onze samenleving.
By the way: Een Ai-pet: is dat een soort hoed of zo?
Een Ai – pet is een huisdier van een bepaald ras
Een prachtige uiteenzetting, ik had niets anders verwacht. En goed dat Benzakour Anil Ramdas aanhaalt. Het zou goed zijn als deze website een In Memorial wijdt aan deze man. Het gedachtegoed van Ramdas wijkt namelijk in vrijwel niets af van het gedachtegeod van Nieuw Wij!
Prachtig stuk!
Prachtig stuk!