Het doorgeven van tradities is essentieel voor zowel Joden als christenen. Wat geef je door aan de volgende generatie(s), nu de identiteit van beide gemeenschappen onder druk staat? En hoe doe je dat? Christenen denken primair aan het doorgeven van aan geloofsoverdracht. Voor Joden gaat het vooral om het ‘doen’, het leven volgens de aanwijzingen van de Torah. Beide zijn niet meer vanzelfsprekend voor een jonge generatie. Hoe maak je je eigen identiteit dan toch toekomstbestendig?

Emile Schrijver

Emile Schrijver trad in 2015 aan als de nieuwe algemeen directeur van het Joods Historisch Museum (JHM) en het Joods Cultureel Kwartier in de Amsterdamse binnenstad. Eerder werkte hij aan de Universiteit van Amsterdam en was hij directeur van het Mennasseh ben Israel Instituut voor culturele en sociale Joodse studies, dat sinds enige tijd deel uitmaakt van het JCK. Sinds 2003 is hij curator van Bibliotheca Rosenthaliana, de Joodse bibliotheek van de UvA. De collectie van deze bibliotheek herbergt het overgrote deel van de collecties van de universiteitsbibliotheek op het terrein van de Joodse cultuur en geschiedenis.

Programma

Prof. dr. Dineke Houtman, hoogleraar Judaïca aan de Protestantse Theologische Universiteit, en dr. Bill Banning, docent godsdienst en levensbeschouwing op het d’Outremontcollege te Drunen, zullen reageren op de voordracht van Emile Schrijver. De lezing vindt plaats op 5 april 2018 in de Amersfoortse Bergkerk (Doctor Abraham Kuyperlaan 2) en begint om 14.00 uur. Rond 17.00 uur vindt de afsluiting plaats. Kaarten kosten 15 euro per persoon (voor Vrienden van de KRJ en oud-abonnees van Kroniek 10 euro).

Kardinaal Willebrandslezing

De Kardinaal Willebrandslezing is een initiatief van de Katholieke Raad voor het Jodendom. De eerste lezing werd in 2006 verzorgd door prof Hendrik Hoet, hoogleraar Bijbelse Theologie aan de Universiteit van Antwerpen.

Aanmelding

Wilt u bij de Kardinaal Willebrandslezing aanwezig zijn? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.