Verklaring van de dorst- en hongerstaker: “Mijn kind en mijn gezin zijn ergens anders dan waar ik ben. Tussen ons zit een enorme kloof, ik hoor als vader en echtgenoot de kloof te overbruggen zodat mijn gezin ook veilig kan overkomen. Toen ik naar Nederland kwam heb ik dit bewust gedaan omdat Nederland het hoogst stond aangeschreven als het om mensenrechten gaat. Nu ik hier ben, ben ik in shock. Ik heb rechten, het recht om mijn gezin naar Nederland te halen, maar de IND weerhoudt mij van dat recht. Ik word geforceerd om de IND met alle macht die ik heb in beweging te brengen. Ik wil geen bijzondere dingen, ik wil alleen mijn gezin veilig bij mij hebben.”

Voordat ik deze hongerstaking startte, werd ik depressief omdat ik mijn gezin erg mis. Mijn zoontje die geboren is nadat ik noodgedwongen moest vluchten, heb ik nog nooit in het echt gezien, kunnen aanraken, voelen, ruiken of horen… Ik mis die band, die kloof die er nu is en dat maakt me machteloos. Nu wij maanden verder zijn en er vanuit de IND nog steeds geen enkele reactie is gekomen, ik in enorme onzekerheid verkeer over de veiligheid van mijn gezin, stort ik alleen maar meer en meer in. Hoe is dit mogelijk? Wie ben ik dan als mens in de ogen van de IND? Ik voel mij nu nog meer in de steek gelaten. Dit zou niet moeten kunnen in een land dat zich rechtvaardig noemt en waar ik ooit zo in geloofde.”

2023-01-17 dorst- en hongerstaking
Beeld door: LGBT Asylum Support

LGBT Asylum Support heeft op 9 januari de staatssecretaris aangeschreven gezien het hoge aantal van hongerstakingen onder lhbtiq+ asielzoekers grotendeels te wijten aan de werkwijze van de IND. Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support die hem bijstaat: “We doen telkens melding bij het COA die dit moet doorzetten naar het KCT (Ketenbreed calamiteitenteam) waar de IND onderdeel van vormt. Echter een dorststaking van een al vermagerde man zal snel ernstige gevolgen hebben. LGBT Asylum Support heeft zijn zaak besproken tijdens een gesprek op maandag 16 januari met de nieuwe directeur van de IND. Deze stelt dat de IND en LGBT Asylum Support hetzelfde doel hebben: zorgen dat iedereen die bescherming nodig heeft dit ook krijgt. Maar wat moet een mens in nood op spel zetten om de IND nogmaals in beweging te krijgen? Zodat ook zijn gezin die bescherming kan ontvangen waar zij recht op hebben?”

LGBT Asylum Support heeft nogmaals de staatssecretaris, de Tweede Kamer, maar ook de directeur van de IND aangeschreven.

Lees ook

azc Zutphen – dag 4

Zes hongerstakingen van lhbtiq+ asielzoekers in één week

LGBT Asylum Support stuurt brandbrief naar staatssecretaris en Tweede Kamer

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.