“Nederlanders met een Aziatische achtergrond komen vaak eenzijdig in beeld, terwijl de werkelijkheid veel diverser is,” zegt Hui-Hui Pan, oprichter van Pan Asian Collective. “Wanneer schuift er bijvoorbeeld een expert van Aziatisch-Nederlands komaf bij een talkshow aan tafel? Nauwelijks: ‘ze zijn er niet’ wordt vaak gezegd. Dat is jammer, want er zijn juist heel veel Aziatisch-Nederlandse professionals die vanuit hun kennis en kunde een verrijkend perspectief bieden. Zoals onze finalisten en genomineerden, die ook anderen kunnen inspireren hun dromen te ontdekken en tot bloei te komen.”

Categorie PAN ASIAN Award

Voor de dromenjagers die met lef en doorzettingsvermogen tot volle bloei zijn gekomen, een indrukwekkend track-record hebben neergezet en verregaande impact realiseren in hun speelveld is er de categorie PAN ASIAN Award. Deze award benadrukt de hoeveelheid kennis en ervaring binnen de Aziatisch-Nederlandse communities. Dit zijn  de drie finalisten in deze categorie:

● Anne-Mei The is hoogleraar langdurige zorg en dementie. Zij is de grondlegger van de sociale benadering dementie en oprichter van Tao of Care. Mensen met dementie worstelen niet alleen met hun ziekte, maar ook met vooroordelen en eenzijdige beeldvorming. Zij wil de afstand verkleinen, het sociale isolement doorbreken en de mens meer centraal stellen.

● Joey Roukens behoort tot de grootste Nederlandse componisten van zijn generatie. Zijn composities, variërend van orkestmuziek tot ballet, worden wereldwijd gespeeld door prestigieuze ensembles en musici. Zijn stijl is direct, gelaagd en eclectisch: een weerspiegeling van de moderne tijd waarin uiteenlopende genres als pop, minimal, filmmuziek, klassiek natuurlijk samenvloeien.

● Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) is kunstenaar. Haar oeuvre omvat een rijkdom aan media, waaronder film, tekst, immersieve installaties, performances en schilderkunst. In haar beeldende werk onderzoekt zij thema’s als Eurocentrisme, dekolonialisering en sjamanisme. Ze won de Theodora Niemeijer Prijs 2023. Haar werk tref je wereldwijd aan, zoals op de Berlijn en Busan Biënnale.

Categorie INNOVASIAN

Voor de pioniers die bijdragen aan een duurzamere wereld door middel van vernieuwing in hun werkveld is er de categorie INNOVASIAN. Met deze award werpen we een blik op de toekomst en vieren we de successen van degenen die op een innovatieve, duurzame manier impact creëren.

● Dan Jing Wu is biomedisch ingenieur, gepromoveerd aan de TU Eindhoven en ontwikkelt als CEO van VivArt-X een alternatief voor borstimplantaten. Ook is zij ambassadeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en De Balie STUDIO om wetenschap op de kaart te zetten. Daarnaast is zij fashion designer en heeft een eigen tassenmerk, NOYA NOIR.

● Mao Lin Liao is 3D-artist en digital human expert. Met REBLIKA levert hij wereldwijd avatars en hyperrealistische ‘digital humans’ aan bedrijven in fashion, film en technologie. In 2022 richtte hij Reblium op dat zich focust op de Metaverse/NFT. Digital humans zijn divers in te zetten, zoals bij zijn eerdere werk voor de Terre des Hommes Sweetie-campagne tegen seksuele kinderuitbuiting, die twaalf Gouden Leeuwen en de Grand Prix Award for Good won op het Cannes Lions festival.

● Everlyn Liu gaat als eco-entrepreneur de strijd aan tegen wegwerpplastic. Tijdens haar duiktrips schrikt ze keer op keer van alle troep in de oceaan. In 2017 richtte zij Straw by Straw op, dat biologisch afbreekbare rietjes maakt als milieuvriendelijk alternatief. Rietjes van graan of rietstengels die zelfs de natuur voeden als die in de bodem terechtkomen. Je treft ze aan bij groothandels, in horeca en op festivals in Europa.

Categorie RISING STAR

Voor de opkomende talenten die hun eigen weg inslaan en potentie hebben om nog veel verder te groeien en impact te creëren is er de categorie RISING STAR.

● Marsha Goei is tech entrepreneur. Ze is de medeoprichter en Head of Product van dating-app Breeze, die offline ontmoetingen in het online dating landschap bevordert. Met 65.000+ Breezes dates waaruit al meerdere huwelijken en baby’s zijn geboren is het één van de grootste dating-apps in Nederland. Ook zet zij zich als tech incubator in om jonge vrouwen aan te moedigen voor een carrière in tech.

● Haroon Ali is journalist, columnist en schrijver, die in zijn non-fictieboek ‘Half’ zijn identiteit als Pakistaanse Nederlander, queer en ex-moslim onderzoekt. Hij is ook co-host van de podcast ‘Opgewonden’ en maakte de NTR-documentaire ‘Het M-woord’, die de Tegel won in de categorie ‘Achtergrond’. Eind 2023 verschijnt zijn tweede boek, over de kleurrijke LHBTIQA+ gemeenschap.

● Roosmarijn Wind is actrice, presentatrice en documentairemaakster. Ze speelde o.a. in ‘Flikken Rotterdam’, was vaste cast van ‘SpangaS’ en is te zien in de Netflix-serie ‘Happy Endings’. Binnenkort schittert zij in de nieuwe film ‘Tatta’s’ en zal ze een hoofdrol spelen in ‘Misfit de Switch’. Vorig jaar maakte zij de documentaire ‘Hanky Panky Goodbye’ om anti-Aziatisch racisme bespreekbaar te maken.

Het Pan Asian Awards gala op 26 mei

Tijdens het exclusieve Pan Asian Awards gala op vrijdag 26 mei in Capital C in Amsterdam worden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars in een avondvullend programma dat in het teken staat van BLOOM: groei en innovatie, schoonheid en vieren. Voor meer informatie over de Pan Asian Awards, ga naar: PAC.tv/pan-asian-awards.

Pan Asian Awards 2023 finalisten

Pan Asian Collective (PAC) deelt en maakt verhalen vanuit Aziatisch-Nederlandse perspectieven. De eenzijdige beeldvorming van Aziaten in de media schept anonimiteit en vooroordelen. Dat kan van grote invloed zijn op hoe we naar elkaar kijken en wat we van elkaar verwachten. Als collectief van programmamakers, creatives en storytellers is PAC een aanjager voor meer representatie en empowerment van Aziaten in Nederland. Hiermee werkt PAC actief mee aan een meer inclusieve samenleving gericht op groei en samenwerking.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.