Indrukwekkend is onder meer de bijdrage van de 14-jarige Shemariah Baddoo. Zij steekt ook ‘het vuur van de hoop’ aan. Het licht van de kaars staat voor alle religies en levensbeschouwingen die meedoen aan de interreligieuze klimaatviering.

Predikant en host Herman Koetsveld noemt het een bijzondere gebeurtenis. In dagblad Trouw zegt hij: “Dat al deze verschillende levensbeschouwingen vandaag verenigd zijn in het huis van God, geeft een krachtige boodschap af: dat we iedereen nodig hebben. Alleen dan kunnen we met de aarde een nieuwe weg inslaan. In politieke zin hebben we iedereen nodig, maar ook in religieuze zin. God heeft ons deze wereld gegeven. Ik geef jullie alles, sprak Hij. Dat brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. En kijk eens wat een bende we ervan hebben gemaakt. We zitten op een doodlopende weg. Er is een radicale ommekeer nodig. Een bekering, in christelijke bewoordingen.”

FDhbdxAXsAs4eHJ

Vanuit diverse religies en levensbeschouwingen voeren mensen het woord. Vanuit de islam is dat publicist en islamdeskundige Enis Odaci. Hij reciteert uit de Koran. “Wij hebben onszelf bovenaan in de voedselketen geplaatst, alsof de aarde en alles wat erop leeft ons dient. Alsof wij God op aarde zijn. Dit Koranvers gaat erover dat God ons toch echt lager heeft geplaatst. Alles om ons heen, de hemel en de aarde, is groter. De mensen zijn belast met het beheer van wat heiliger is dan zijzelf.”

Marco Oostdijk als representant van humanisten vroeg zich hardop af: “Is het niet tijd voor een collectieve waardentransitie in ons land? Waarden als basis onder het klimaatbewustzijn en de energietransitie. En basis onder een nieuw normaal.”

24135213-d3dc-424a-ad90-3bd49a2ddfef
Noor Blokhuis

Noor Blokhuis van Milieudefensie, medeorganisator van de viering, bracht met haar levensverhaal de lijnen van diversiteit, inclusie en zorg voor de aarde bij elkaar. Respect voor mensen en al hun verschillende identiteiten die naast elkaar kunnen bestaan, gaat volgens haar samen met klimaatbewustzijn.

In de volle Westerkerk klonk onder meer een gezamenlijk ‘ohm’ en een orgel-improvisatie op het bijbelse scheppingsverhaal. Na een gezamenlijke stilte voegden de bezoekers van de klimaatviering zich bij de grote demonstratie in de Amsterdamse straten.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.