Religie is terug, je hoort het steeds vaker. Maar de comeback van God is al veel langer aan de gang in de hedendaagse filosofie. Want terwijl veel theologen paniekvoetbal spelen en de media steeds meer religie-stress ontwikkelt, zijn bekende filosofen als Slavoj Zizek, Jacques Derrida en John Caputo al jaren ongekend veel bezig met bijbelse thema’s. Het wordt de opkomst van radical theology genoemd. Filosofenchristendom, zou je kunnen zeggen.

‘God is dood en Nietzsche is zijn profeet’, zo luidt hun vertrekpunt. Maar daarmee heeft het christelijke verhaal niet afgedaan, maar juist aan relevantie gewonnen. Om de simpele reden dat het christendom zelf vertelt van de dood van God aan het kruis. Het christelijke verhaal is als de songwriter die je luistert als je lijdt aan liefdesverdriet. Het geeft woorden van troost, realiteitszin en nog iets veel belangrijkers: hoop. Op een tegendraadse manier.
‘Precies wat we nodig hebben’, stelt Gerko Tempelman. Opgegroeid in de gereformeerde zuil, verloor hij zijn geloof bij zijn studie filosofie. Om vervolgens te ontdekken dat hij ongeneeslijk religieus was, net als onze religie-gestresste maatschappij. Sindsdien vraagt Gerko zich af of het mogelijk is om helemaal hedendaags en postmodern te zijn zonder de christelijke traditie overboord te gooien. Het filosofenchristendom wijst de weg.
Over de auteur
Gerko Tempelman is ZZP filosoof en theoloog. Hij is oprichter van de Nederlandse Death Cafés en experimenteerde met een kerk voor atheïsten, en dominees achter de ramen op de wallen. Hij geeft lezingen door heel Nederland over filosofie, islam, christendom en ideeëngeschiedenis. ‘Ongeneeslijk Religieus: hoe God verdween uit onze wereld mijn leven en waarom steeds meer filosofen zeggen dat-ie terug is’, is zijn eerste boek.
Boekgegevens
Titel: Ongeneeslijk Religieus | Subtitel: hoe God verdween uit onze wereld mijn leven en waarom steeds meer filosofen zeggen dat-ie terug is | Auteur: Gerko Tempelman | Prijs: € 16,99 | ISBN: 9789043529921 | Aantal pagina’s: 176 | Publicatiedatum: 13-11-2018 | Uitgever: VBK Media | Om het boek te bestellen: klik hier
Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de website www.ongeneeslijkreligieus.nl