“Christelijk Pasen en joods Pesach zouden nooit op één dag moeten kunnen vallen.” Gewoon een van de dingen die ik tijdens de opleiding Religiestudies in Nijmegen heb geleerd. Ik schreef het achteloos op en het kwam niet eens in me op om het te checken. Toen de feestdagen vorig jaar wel overlapten, stond ik wel even te kijken.

En dan die andere Paasfeesten: vorig jaar vierde de Oosters-orthodoxe kerk Pasen op 5 mei terwijl de Westerse kerk Pasen op 31 maart vierde. Dit jaar valt beide feesten samen op 20 april.

Al die verschillende dagen en data… dat wordt snel onoverzichtelijk. Maar het kan handig zijn om te weten wanneer de lokale Hindoegemeenschap Holi viert (17 april 2014) zodat je niet in hun buurt een rondje gaat lopen in je nieuwe pak. Of juist wel.

Het mooiste is natuurlijk alle feestdagen zelf te berekenen. Maar er zijn best veel databases toegankelijk waar je prima je informatie uit kunt halen. Wat ik echter miste op het internet was een groot overzicht en een klein lijstje met wat er de komende tijd in het verschiet ligt. Ik dacht dat dat een lacune was die ik prima zelf kon opvullen.

En zo offerde ik een paar weken geleden mijn vertrouwde monotheïstische feestdagenkalender op mijn site Gauwain.nl op en begon te bouwen aan een veel groter project. Die oude kalender haalde zijn data bij Google vandaan, maar was verder erg beperkt. Voor dit nieuwe project heb ik zelf een database aangelegd. Ik ben veel dank verschuldigd aan interfaithcalendar.org. Ik heb veel van hun informatie overgenomen, heb erop uitgebreid en heb verbeteringen aangebracht.

Het resultaat? Een nieuwe pagina op mijn website: http://gauwain.nl/en/religious-holidays-2014/. Op deze pagina is een groot overzicht te zien van alle religieuze feestdagen waarvan ik naam en datum kon vinden. Ook zie je aan de rechter kant van mijn website (zie de groene pijl) een lijstje met de komende feestdagen. In dat lijstje staan ook bijvoorbeeld belangrijke premières en filmfestivals. Ik vind bijvoorbeeld dat je de première van Penny Dreadful (Sam Mendes, 2014) niet mag missen. Dus tegen de tijd dat 11 mei dichterbij komt, zul je die er op zien staan.

Ik heb erg mijn best gedaan de informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk weer te geven. Maar iedereen snapt dat ik niet zoveel kan weten als iemand die in de traditie staat. Ik moet de feestdagen en beschrijvingen nog vertalen, maar mocht je iets vinden in de kalender waarvan je denkt dat het beter kan, laat het me vooral weten.

Gauwain-twitter

Gauwain van Kooten Niekerk

docent Levensbeschouwelijke vorming, redacteur Het Filmgesprek

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.