Michael Lynk, Speciaal VN-Rapporteur voor de Mensenrechtensituatie in de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden, heeft naar aanleiding van het geweld de internationale gemeenschap opgeroepen tot actie. In een verklaring stelde hij dat “internationale passiviteit in het licht van deze nieuwe niveaus van geweld alleen maar meer van hetzelfde zal aanmoedigen”. Lynk verbind het geweld aan de context van de 55 jaar durende bezetting van Palestina, die volgens hem “niet meer te onderscheiden is van de praktijken van apartheid”.
Dat de bestormingen onlosmakelijk verbonden zijn aan de Israëlische bezetting en overname van Palestijns gebied blijkt ook uit de acties van Israëlische kolonisten. Onder begeleiding van de politie vielen afgelopen week bijna vierduizend Israëlische kolonisten het complex binnen. Volgens de Palestijnen en de Waqf, de islamitische organisatie die de moskee beheert, wil Israël met de bestormingen een nieuwe status quo creëren waarin Israëlische kolonisten permanent in het gebied aanwezig zijn. Die status quo zou op zijn beurt bijdragen aan de strategie van de Israëlische staat en kolonistenorganisaties om bezet Oost-Jeruzalem te ‘judaïseren’ en haar te ontdoen van haar islamitische en christelijke erfgoed.
Extreemrechtse kolonistenorganisaties waren naast de bestormingen van de Al-Aqsa-moskee ook van plan een ‘vlaggenparade’ door bezet Oost-Jeruzalem te organiseren. Deze parade wordt elk jaar georganiseerd, en bestaat uit duizenden vaak jonge Israëli’s die anti-Palestijnse slogans scanderen en met Israëlische vlaggen zwaaien. De politie, die de parade dit jaar uit veiligheidsoverwegingen had verboden, wist te voorkomen dat de honderden deelnemers het Palestijnse deel van de stad konden bereiken. Dat weerhield hen er echter niet van om de straten van het Israëlische gedeelte te vullen met het massaal gescandeerde ‘Dood aan de Arabieren’.
Solidariteit van Joden en Christenen
Naast algemene mensenrechten- en vredesorganisaties, spreken ook steeds meer Joodse organisaties die zich inzetten voor mensenrechten en vrede, hun afschuw uit over de gebeurtenissen in Oost-Jeruzalem. Daarbij valt te denken aan organisaties als Jewish Voice for Peace, Rabbis for Human Rights en Een Ander Joods Geluid.
Raed Nasrallah, een Palestijns christen, bracht een aantal nachten met zijn mede-Palestijnse moslims door in de Al Aqsa-moskee als blijk van solidariteit. Op de foto in de tweet hieronder, staat hij met zijn Bijbel onder de arm in de Al-Aqsa moskee: een blijk van compassie en interreligieuze solidariteit. Voor Nasrallah is zijn actie geïnspireerd door zijn geloof in de opstanding van Jezus Christus: liefde die sterker is dan de dood.
Zo zijn er talloze Joden, Christenen en Moslims die elkaar het licht in de ogen gunnen en samen pal staan voor mensenrechten en de eerbiediging van het volkerenrecht als basis voor vreedzaam en inclusief samenleven.
Een groot deel van dit nieuwsbericht is overgenomen van de website van The Rights Forum dat zich inzet voor een rechtvaardige uitkomst van de kwestie Palestina/Israël.