“Ik heb een nieuw restaurant ontdekt waar ik vanavond heen wil.” De 24-jarige Pinar is dol op eten en probeert zo vaak mogelijk iets nieuws. Wat dat betreft zit ze in Istanboel goed. Overal waar je kijkt, kun je voedsel krijgen. Pinar weet precies waar ze de beste kebab, börek en lahmacun maken en geniet er met volle teugen van. Vaak samen met haar vriendje sinds een jaar.

Ze is blij dat ze Mehmet heeft, want ze weet niet wat ze zonder hem had gemoeten. Een half jaar geleden is Pinars vader overleden. Toen voelde ze zich wel heel ver weg van haar moeder en tweelingzus in Ankara. Maar ze peinst er niet over om terug te gaan naar de hoofdstad van Turkije. Het leven in Istanboel maakt haar veel gelukkiger.

Pinar geeft communicatietrainingen bij grote bedrijven en gaat volgend jaar nog een studie doen. “Ik ben toegelaten tot de universiteit. In een officiële brief staat uitdrukkelijk dat ik niet in de problemen moet raken, want dan kan ik misschien niet verder studeren.”

Een voorbeeld van in de problemen raken is betrapt worden bij protesten tegen de overheid. In dat geval kan het je heel lastig worden gemaakt. “Het maakt mij niet uit. Zulke dingen doe ik toch nooit. Politiek interesseert me sowieso niet. Ik heb een goed leven en denk er verder niet te veel over na.”

Soms moet ze wel. Als haar collega’s bijvoorbeeld over de verkiezingen praten. Dan houdt Pinar zich liever afzijdig, want ze weet er niet veel vanaf. Interessanter vindt ze het liefdesleven van haar werkvrienden. Eentje heeft verkering met een Russische jongen en durft dit niet aan haar familie te vertellen. Ze weet zeker dat ze hem niet zullen accepteren, omdat hij geen moslim is.

“Als ik zulke verhalen hoor, ben ik blij dat ik deze problemen niet heb. Mehmet en ik hebben dezelfde achtergrond en dat maakt alles een stuk gemakkelijker. Misschien heb ik onbewust om die reden voor hem gekozen. Gecompliceerde situaties kun je beter vermijden. Of ik heb gewoon geluk. In ieder geval sta ik er niet te veel bij stil. Daar schiet je niks mee op.” Blijkbaar kun je goed in Turkije leven, als je maar niet te veel over dit leven nadenkt.

Klik hier voor deel 1 van de serie, deel 2 vindt u hier, deel 3 hier en deel 4 hier.

Dennis-Alciyan

Dennis Alciyan

journalist en cultuurpsycholoog

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.