Voormalig vice-premier, natuurkundige en kinderboekenschrijver Jan Terlouw (89) meent dat veel mensen nog steeds niet écht weten hoe groot en dringend het klimaatprobleem is. “Anders zouden ze de politici veel meer onder druk zetten omwille van de leefbaarheid van de wereld voor hun kinderen en kleinkinderen. En politici krijgen het niet voor elkaar als de mensen het niet willen. We hebben dus allemaal een taak om te zorgen dat de mensen het weten, dat het tot ze doordringt.”

De huidige democratie is volgens Terlouw voor de aanpak van het klimaatprobleem niet toereikend. “Daarin regeert het kortetermijnbelang en daarin zit je met al die politieke partijen. Ik zie daarom veel in het instellen van burgerberaden. Een burgerberaad is een representatief samengestelde groep burgers die door deskundigen goed geïnformeerd wordt en op basis van die informatie een besluit neemt. Als burgers de kans krijgen over lastige onderwerpen rustig te praten en goed voorgelicht zijn, dan zie je dat ze tot heel redelijke conclusies komen – zonder de druk van verkiezingen, zonder al die politieke partijen. In Ierland een in Frankrijk zijn er heel positieve ervaringen mee opgedaan.”

Maar een versterking van de democratie is, volgens Terlouw, niet genoeg. “We zullen de problemen nooit oplossen als we niet internationaler gaan denken. Bijna alle grote problemen zijn mondiale problemen, maar de regeringen zijn grotendeels nationaal gebleven. In Nederland hebben we de klimaattafels gehad. Ik heb er waardering voor. Het kabinet doet zijn best. Maar het resultaat van de klimaattafels is veel te nationaal. Alles moet in Nederland opgelost worden. Wij willen nu de hele Noordzee vol zetten met windmolens en de polders vol leggen met zonnepanelen, we moeten de huizen isoleren en weet ik niet wat allemaal. Goed hoor, prachtig, maar het is te nationaal. Je moet de duurzame energie daar halen waar het is en waar het goed winbaar is. Leg de zonnepanelen dus in de woestijn, die deugt nergens anders voor.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.