R: Rif. Kranten- en TV-redacteuren maken reportages over de Rif om de Berber-Marokkaan te portretteren. Verspilde moeite. De Berber laat zich kennen noch zien. Je moet Berber zijn om de Berber te kunnen portretteren.

A: Assimilatie. Wordt verkocht als Integratie. Er is een Energiecrisis, een Voedselcrisis, Watercrisis, Kredietcrisis, Klimaatcrisis, Gezondheidscrisis, maar dat Ali niet vreet en kleedt, niet praat en blaat, niet schijt en vrijt als Kees is wat redacties doet hijgen van opwinding.

N: Nest. Achmeds en Fatima’s die in hun eigen nest pissen, worden op het schild gehesen. Ze worden ‘dapper’ en ‘vrijgevochten’ genoemd en als ze bovendien brullen dat ze dol zijn op homo’s vertroetelen we ze met baantjes en aandacht. Het zou aardig zijn als een journalist/psycholoog eens onderzoekt wat voor soort blaas die pis produceert. Hij of zij zal schrikken.

T: Turk. Voorloper van Marokkaan. Zo gaat dat met modes, dagkoersen en oostenwinden.

R: Peter R. de Vries. De enige door Hilversum betaalde BN’er die begrijpt dat Wilders een Mussolini in clownspak is.

A: Allochtoon. Scheldwoord. Net als neger en jood. Alle pogingen om ‘allochtoon’ in een nieuw jasje te steken, strandden reddeloos. Allochtoon blijft allochtoon, zoals een stinkdier een stinkdier blijft.

D: Dialoog. Vies woord. Wie aan dialoog doet, drinkt thee met moslims. Bah.

I: Imam. Als hij homo’s onfris vindt, is hij staatsbedreigend. Als hij vrouwen anders vindt dan mannen moet zijn boek uit de handel. Er bestaat een (regerings)partij die dit graag uitvoert. De pastoor, de dominee en Andries Knevel, die dat ook vinden, zijn niet staatsbedreigend. Evenmin bestaat er een partij die de bijbel uit de boekhandels wil weren.

O: Opinie. Opinies bepalen beleid en onderbuikgassen bepalen beeldvorming. Feiten zijn saai en statistieken onbruikbaar.

&: Lux & Libertas. Motto van het NRC Handelsblad. Enige sprankje licht in de tunnel der duisternis.

T: Theocritus. Grieks dichter die leefde in de 3e eeuw voor Jezus van Nazareth. Schepper van het herdersgedicht en tevens uitvinder van ‘geitenneuker’. Weten ze niet in Hilversum.

V: Vreemdeling en Veiligheid. Twee woorden voor een en hetzelfde. Rechtevenredige spiegelsynoniemen. Hoe meer vreemdeling, hoe minder veiligheid, een mediamantra.

benzikavierk

Mohammed Benzakour

Schrijver en columnist

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver en socioloog. Zijn nieuwste boek is verhalenbundel ‘De ogen van Fadil’ (2020). …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.