Een MDT-programma, zoals het Groen Traineeship waarbij IVN Natuureducatie betrokken is, geeft jongeren tussen de 16 en 30 jaar de kans om hun doelen om te zetten in daden. Tijdens zo’n programma ontwikkelen ze meer zelfvertrouwen en motivatie om zich in te zetten voor een leefbare en duurzame planeet en tegelijkertijd krijgen ze tools waarmee ze aan de slag kunnen. Buis: “MDT-programma’s slaan meerdere bruggen: tussen idealen en actie, tussen jong en oud en tussen heden en toekomst. Het zou dan ook ontzettend zonde zijn als hier daadwerkelijk een streep doorheen wordt gezet.”
Inmiddels hebben meer dan duizend jongeren het MDT-programma Groen Traineeship gevolgd. Samen hebben ze zo’n 100.000 uur vrijwilligerswerk gedaan. Zo’n 85 procent zegt het gevoel te hebben dat zij hiermee een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Ruim 80 procent van de deelnemers begrijpt volgens Buis nu beter wat vrijwilligerswerk inhoudt, en hoe waardevol dit is.
“Voor de natuur is het sowieso belangrijk dat er de komende jaren veel meer vrijwilligers gaan opstaan,” zegt Buis. “Nu is de gemiddelde groene vrijwilliger 62 jaar en is slechts 5 procent onder de veertig. Het groene MDT-programma zorgt daarom voor de broodnodige schakel naar een jongere generatie die vergroening structureel oppakt. Jongeren willen naar buiten, ze willen in hun omgeving samenwerken en iets bijdragen. Ontneem hen dat vooral niet.”
Eerste Kamer
In de Tweede Kamer lijken te weinig Kamerleden ervan doordrongen wat ze op het spel zetten, meent Buis. “Hopelijk komt straks de Eerste Kamer tot het wijze inzicht dat MDT als katalysator voor een duurzame toekomst behouden moet blijven.”